Moćni „panciri“ odbili napad terorističkih dronova na rusku bazu u Siriji

© Sputnik / Dmitriй Vinogradov / Uđi u bazu fotografijaLansirni raketni sistemi S-400 i protivraketni sistem „Pancir S1“ na ruskoj vojnoj bazi Hmejmim u Siriji
Lansirni raketni sistemi S-400 i protivraketni sistem „Pancir S1“ na ruskoj vojnoj bazi Hmejmim u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska vojska u vazdušnoj bazi „Hmejmim“ u Siriji odbila je dva napada terorističkih bespilotnih letelica pomoću protivvazduhoplovnog sistema „Pancir“, saopštio je rukovodilac ruskog Centra za mirenje zaraćenih strana u Siriji, general-major Jurij Borenkov.

„Nije bilo povređenih, niti materijalne štete. Ruska avio-baza ’Hmejmim‘ normalno funkcioniše“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, protivvazduhoplovni sistem „Pancir S“ presreo je prvu metu na rastojanju od oko dva kilometra od baze, a drugu na udaljenosti od šest kilometara.

Prvi napad je došao iz pravca severoistoka, a druga sa severozapada, iz pravca Sredozemnog mora.

Borenkov je takođe naglasio da turska vojska već treći put u sedmici nije prisustvovala zajedničkom patroliranju s Rusijom u Siriji, zbog čega je ruska vojna policija samostalno patrolirala u provinciji Haseka.

Rusko Ministarstvo odbrane naziva „Pancir“ „glavnim domaćim sistemom protivvazdušne odbrane kratkog dometa“. Stvoren je da pokriva sisteme dugog dometa S-300 i S-400, ali i za zaštitu civilnih i vojnih objekata, kao što su aerodromi, komandna mesta, komunikacijska središta... Namenjen je za odbranu od aviona, helikoptera, krstarećih raketa i bespilotnih letelica.

Smatra se da je sistem „Pancir“ među najboljim u svojoj klasi, a borbena dejstva u Siriji omogućila su inženjerima da maksimalno poboljšaju ovo naoružanje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala