Lavrov ispričao kada je najviše bio zadovoljan svojim radom

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov ispričao je kada je osetio najveće zadovoljstvo zbog dobro urađenog posla.

Prema rečima Lavrova — na samitu „Grupe dvadeset“ u Sankt Peterburgu u jesen 2013. godine Barak Obama, koji je tada bio predsednik SAD, u pauzi je zatražio razgovor sa predsednikom Vladimirom Putinom.

„Govorio je da se ne može trpeti situacija u Siriji. Jer su tada već bila prva saopštenja o upotrebi hemijskog oružja protiv civila. Upravo u tom razgovoru rodila se inicijativa koju je pokrenuo naš predsednik: tražiti od Bašara Asada da se Sirija priključi Konvenciji o zabrani hemijskog oružja“, rekao je ministar u intervjuu „Rosijskoj gazeti“.

On je podsetio da je na liniji Saveta Bezbednosti UN bila pripremljena rezolucija koja je bila jednoglasno usvojena i zatim 100 odsto realizovana.

Lansiranje rakete Avangard - Sputnik Srbija
Lavrov otkrio na šta je Moskva spremna u pregovorima sa Amerikom

„Pri tome, u realizaciji su učestvovali vojnici i specijalci za hemijsko oružje iz Rusije, SAD i Kine. To je bila internacionalna operacija, na kraju koje su eksperti Organizacije za zabranu hemijskog oružja zabeležili potpuno odsustvo hemijskog oružja u Siriji. Ova organizacija je zatim dobila Nobelovu nagrada za mir. Osetio sam izuzetno veliko zadovoljstvo zbog stvarno dobro urađenog posla“, objasnio je Lavrov.

Osim toga, šef diplomatije Rusije je „sa velikim zadovoljstvom“ podsetio i na iranski nuklearni program.

Ministar je podsetio i na Minske sporazume.

„Oni su jednoglasno usvojeni Savetom bezbednosti UN i sada su na probi, uključujući i probu kod Vašingtona, koji želi da ubedi sve da prvi korak treba da bude da ukrajinska Vlada uspostavi punu kontrolu nad Donbasom pod okriljem mirovnih snaga UN“, dodao je šef diplomatije Rusije.

„Međutim, ne gubimo nadu u zajednički rad. Nastavićemo sa našim partnerima da tražimo realizaciju, o čemu smo se dogovarali i kroz postizanje novih sporazuma koji bi omogućili da se smanji napetost u svetu i da se kreće ka regulisanju konkretnih, na žalost, mnogobrojnih konflikta“, zaključio je Lavrov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala