„Kira“ besni Evropom: Oluja nosi ljude, ima mrtvih, stotine hiljada kuća bez struje /video/

© REUTERS / TOBY MELVILLEOluja "Kira"
Oluja Kira - Sputnik Srbija
Pratite nas
Oluja „Kira“ pogodila je Veliku Britaniju i severnu Evropu, sa olujnim udarima vetra i obilnom kišom. Oluja je odnela i prve žrtve, izazvala velike poremećaje u saobraćaju, pričinila ogromnu materijalnu štetu, a desetine hiljada domaćinstava ostalo je bez struje.

Jedan vozač na jugozapadu Češke poginuo je nakon što je drvo palo u njegov automobil, a na sličan način je nastradao i Slovenac na severu te zemlje, preneo je AP.

U Švedskoj je jedan muškarac poginuo, a za drugim se traga pošto se im se čamac prevrnuo.

Vlasti zemalja pozvale su građane da ostanu u kućama i zatvorenim prostorima, podalje od drveće i grana koje padaju, prenosi AP.

Oluja Kira ili Sabina, kako je nazivaju u Nemačkoj, stigla je i do Češke, zbog čega je oko 100.000 domaćinstava od jutros ostalo bez struje.

Energetske kompanije objavile su da je bez struje 96.000 domaćinstava, kao i da je situacija najgora u centralnoj Češkoj gde je bez struje 37.000 domova, prenosi češki portal Expats, pozivajući se na C CTK agenciju.

Portparolka kompanije Sonja Holingerova saopštila je da je u 7 sati zabeleženo 39 kvarova na visokonaponskim linijama u centralnoj Češkoj, dok je na jugu zemlje zabeleženo 13 kvarova.

Oluja koja je nazvana po britanskoj meteorološkoj službi donela je širom zemlje jake udare vetra od oko 150 kilometara na čas na Belom ostrvu i sela Aberdaron na severu Velsa, a pojedine plaže i stene potpuno su nestale u velikim talasima.

Meteorološka služba je izdala u Velikoj Britaniji više od 250 upozorenja od poplava, a upozoreni su i građani i turisti da izbegavaju prilaze vodi radi pravljenja selfija.

Stanovnici jednog grada na severozapadu Engleske pokušavaju da zaštite svoje kuće od poplave zbog porasta nivoa reke Eden, koja je izašla iz svog korita.

Najbolja ilustracija jačine oluje možda je video-snimak koji je objavljen na društvenim mrežama, a na kom se vidi kako olujni vetar nosi dete niz ulicu.

​Najmanje 10 britanskih železničkih kompanija izdalo je upozorenje putnicima da ne putuju, dok je 20 kompanija saopštilo da se očekuju kašnjenja.

Zato što je vetar oštetio električne kablove — brojne železničke pruge zakrčene su sa granjem koje je na njih palo, a iako radnici na železnici planiraju da rade cele noći da bi se problemi otklonili, mogu se očekivati velike gužve u ponedeljak ujutru.

Pojedini letovi su otkazani sa londonskih aerodroma, a na aerodromu „Hitrou“ nekoliko avio-kompanija je konsolidovalo letove, kako bi se broj otkazanih letova smanjio. Kompanija „Britiš ervejz“ ponudila se da ponovo rezerviše letove korisnicima domaćih i letova po Evropi na aerodromima „Hitrou“, „Getvik“ i „London siti“.

​„Lufthanza“ je najavila da će najkasnije do utorka ujutru letovi biti otkazivani. Letovi su otkazivani ili odlagani i na briselskom aerodromu.

Dve velike luke u Lamanšu - „Dover“ u Engleskoj i „Kale“ u Francuskoj prekinule su saobraćaj zbog velikih talasa, a „Dover“ je kasnije delimično otvoren za neka poslovanja.

Trajekti nisu saobraćali preko Lamanša, ni u regionu, pre svega u Irskom i Severnom moru.

Zatvoren je bio i most Hamber na severu Engleske, što je drugi put u istoriji tog mosta da se zatvara.

Svoje uobičajene aktivnosti je izmenila čak i kraljica Elizabeta Druga, koja nije prisustvovala službi u Sandringemu, kako bi izbegla oluju.

​U Irskoj zbog oluje nije bilo struje, a meteorološka služba je upozorila da kombinacija visoke plime i loši vremenski uslovi mogu dovesti do priobalnih poplava, pre svega na zapadu i severozapadu zemlje.

Zbog nevremena je i sever Francuske ostao bez struje, a vlasti te zemlje su upozorile građane i turiste da ostanu u zatvorenom prostoru radi lične bezbednosti.

U Lilu i okolnim mestima su groblja i parkovi bili zatvoreni. U Luksemburgu i nemačkom Kelnu naređeno je da u ponedeljak deca ostanu u kućama i ne idu u škole, kako bi izbegli putovanje po lošim uslovima.

​U Danskoj su meteorolozi upozorili na orkanske udare vetra, a otkazani su i pojedini avionski letovi.

U toj zemlji upozoreni su i motociklisti da ne voze i ne prelaze velike mostove, uključujući i most koji povezuje istočnu i zapadnu Dansku.

Oluja se očekuje i na jugu Norveške i u zapadnim delovima Švedske, dok su u brojnim zemljama otkazane fudbalske utakmice, trke konja, ragbi mečevi i druga dešavanja, poput meča Premijer lige između Mančester Sitija i Vesthema. Utakmice su otkazane i u Holandiji, Belgiji i Nemačkoj.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala