Istorijsko otkriće: Ispod Da Vinčijeve slike otkriven crtež Isusa Hrista

Isus Hrist
Isus Hrist - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Ispod čuvene slike Leonarda da Vinčija „Bogorodica među stenama“, uz pomoć napredne tehnologije otkriven je crtež Isusa Hrista.

Za otkrivanje su korišćeni skeneri visoke tehnologije, koji su uspeli da otkriju skrivene crteže ispod čuvene slike.

Otkrivanje ovakvih skrivenih crteža postalo je moguće tek nedavno, zahvaljujući naprednoj tehnologiji skeniranja, prenosi „San“.

Prošle godine, uz pomoć infracrvenog svetla, otkrivena je druga skica Bogorodice. Koristeći napredni oblik rendgenskog snimanja, sada je pronađena nova skica — na njoj je anđeo koji drži bebu koja predstavlja Hrista.

„Bilo je to kao traženje igle u plastu sena, ali kada smo napokon otkrili krila i glavu... Sjajan osećaj“, rekao je profesor Pjerluiđi Dragoti sa Imperijalnog koledža u Londonu.

Hristos se nalazi u donjem desnom uglu slike, ali ljudskom oku je potpuno nevidljiv. Moguće ga je videti samo zahvaljujući makro-rendgenskoj fluorescenciji. Pomoću nje se aktiviraju hemijski elementi unutar boja, koji omogućavaju uočavanje.

U ovom slučaju, otkriveno je dovoljno cinka — što znači da se cink sigurno koristio za izradu crteža.

Kombinovanjem sistema za skeniranje sa računarsko-obučenim modelima, otkriven je Da Vinčijev Hristos, koji nikada pre nije viđen.

„Pre otkrića, dobijali smo vrlo slabe signale od cinka unutar slike zbog preklapanja sa drugim elementima, ali algoritam nam je dao više poverenja u signale koji se odnose na podvlačenje“, rekla je dr Ketrin Higit iz Nacionalne galerije u Londonu.

Tokom svoje karijere, Da Vinči je dva puta slikao „Bogorodicu među stenama“. Obe imaju skoro identične kompozicije, ali ovog puta skenirana je druga verzija slike. Naslikana je uljem i visoka je skoro dva metra.

Slike prikazuju Bogorodicu i Hrista dok je bio dete pored novorođenčeta Jovana Krstitelja. Stručnjaci veruju da je naslikana pre 1508. godine, a velika restauracija obavljena je u periodu između 2008. i 2010. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala