Crnogorci traže bolji položaj na Kosovu

Pratite nas
Udruženje Crnogoraca Kosova uputilo je zahtev Hašimu Tačiju i Aljbinu Kurtiju za uređivanje formalno-pravnog položaja crnogorske zajednice na Kosovu.

„Od njih očekujemo da u skladu sa ustavnim ovlašćenjima, jedinstveno ili pojedinačno pristupe izradi ustavnog amandmana i isti što hitnije stave u skupštinsku proceduru radi njegovog konačnog razmatranja i usvajanja. Ujedno smo uputili zahteve svim parlamentarnim klubovima da se izjasne povodom naše inicijative kako bismo nakon 12 godina napokon spoznali istinu ko je za, a ko protiv toga da Crnogorci postanu ustavna kategorija“, ističe se u saopštenju Udruženja Crnogoraca Kosova.

Za usvajanje ovakvog amandmana u Skupštini Kosova potrebna je „dupla dvotrećinska većina“, odnosno dvotrećinski glasovi manjinske zajednice i najmanje dve trećine glasova prisutnih poslanika.

„Premijeru Kurtiju smo uputili i dodatne zahteve — da Vlada na čijem je čelu bez odlaganja započne sa punom implementacijom Strategije za integraciju i afirmaciju crnogorske zajednice na Kosovu, koja je usvojena 12. 12. 2016. godine i da na osnovu Zakona o službenim praznicima, Crnogorci zvanično dobiju svoj dan, kao i sve ostale zajednice na Kosovu. Naše zahteve i očekivanja temeljimo na činjenicama da su Crnogorci tradicionalna zajednica na Kosovu što svedoči istorija, monumentalni spomenici, etnološki muzej, republički statistički zavod, tačnije svi popisi stanovništva počev od 14. veka kada se popisivalo po religijskoj pripadnosti koristeći knjige rođenih, pa preko 1948. godine kada nas je na Kosovu živelo 3,85 odsto, do 1991. godine kada nas je popisano svega 1,04 odsto. Naše bitisanje na ovim prostorima potvrđuju i raniji ustavi, dok Ustav iz 1974. godine prepoznaje tri konstitutivna naroda koji žive na teritoriji Kosova, i to Albance, Srbe i Crnogorce. Sadašnji ustav nije uzeo u obzir princip stečenog prava i crnogorsku zajednicu je izopštio iz najvećeg pravnog akta“, ističu u udruženju.

Kako se dodaje, usvajanjem Ustava Kosova, 9. 4. 2008. godine, crnogorska zajednica postala je manjina koja nema osnovna pravna polazišta za zaštitu posebnosti u okvirima kosovskog pravnog sistema.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala