SAD vide Crnu Goru kao potencijalno čvorište za američki prirodni gas

© AFP 2023 / Francisco LeongTanker sa tečnim prirodnim gasom iz SAD u luci u Portugaliji
Tanker sa tečnim prirodnim gasom iz SAD u luci u Portugaliji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki podsekretar za fosilna goriva Stiven Vinberg smatra da bi Crna Gora mogla da postane energetsko čvorište za distribuciju prirodnog gasa iz Sjedinjenih Američkih Država. Vinberg za Radio-televiziju Crna Gora ističe da, osim što donosi ekonomski benefit, prirodni gas predstavlja i ekološki prihvatljivije gorivo.

Prirodni gas je, uz ugalj, jedini primarni oblik energije koji može direktno da se koristi. Zato i raste njegova upotreba u domaćinstvima, saobraćaju, tehnološkim procesima za proizvodnju toplotne i električne energije, ali i kao sirovine u hemijskoj industriji.

Mogućnost da ga koristi ima i Crna Gora.

Prema mišljenju Stivena Vinberga, prednost je u položaju zemlje na Jadranu i barskoj luci.

© Sputnik / Aleksandar MilačićLuka Bar, Crna Gora
SAD vide Crnu Goru kao potencijalno čvorište za američki prirodni gas - Sputnik Srbija
Luka Bar, Crna Gora
„Ta luka ima idealnu poziciju da prihvata tečni gas i predstavljala bi čvorište odakle bi tečni gas transportovali u druge zemlje. To je luka duboke vode i može da prihvati brodove koji dolaze iz Sjedinjenih Država. Postavili bi takozvane virtualne cevovode; umesto da gradimo cevovode, mi koristimo kontejnere u kojima se skladišti tečni gas. Nakon dopremanja, brodom prebacujemo kontejnere u kamione ili na voz i prevozimo ih tamo gde je potrebno. Možda ćemo vremenom graditi i cevovode", smatra Vinberg.

Amerika najveći proizvođač prirodnog gasa

Sjedinjene Države su najveći proizvođač prirodnog gasa i trenutno ga izvoze u 40 zemalja. Godišnje proizvedu stotinu milijardi metara kubnih prirodnog gasa.

„Narednih nekoliko godina imaćemo 164 milijarde metara kubnih. Autorizovali smo gotovo 400 milijardi metara kubnih, što je potencijal za četvorostruki rast u narednih 5-6 godina. Mnogo je mogućnosti za naše evropske saveznike da iskoriste prirodni gas, da imaju raznovrsniju ponudu energije i da smanje upotrebu dizel goriva“, kaže sagovornik RTCG.

Rusija kao konkurent

Koliko bi prirodnog gasa Sjedinjene Države dopremale u Crnu Goru, zavisilo bi od potražnje tržišta, na kojem je u ovom regionu trenutno prisutna Rusija, prenosi RTCG, pa bi to uticalo na konkurentnost. I ne samo to: „Kad god imate novi izvor energije, to stvara energetsku sigurnost, stabilnost i bezbednost“.

Na pitanje kakvi su finansijski benefiti za Crnu Goru kada bi bila čvorište za distribuciju američkog prirodnog gasa, Vinberg odgovara:

„Mislim da su tu brojne mogućnosti: dodatna radna mesta u luci, prevoz tečnog gasa, prodaja u drugim zemljama, stvara se mogućnost da prodajete tečni gas koji mi proizvodimo. Postoji mogućnost i da smanjite svoje troškove, jer je jeftinije od lož ulja“.

Uz ekonomske, važne su i ekološke prednosti, a prirodni gas je najčistije i najsigurnije fosilno gorivo i prilikom sagorevanja nema štetnih ostataka.

Trenutno se koristi u Kombinatu aluminijuma Podgorica i Železari „Toščelik“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala