Cene nafte pale petu nedelju zaredom zbog koronavirusa

CC0 / piksabej / Naftno polje
Naftno polje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Cene nafte na svetskim tržištima pale su i petu nedelju za redom, zbog straha da će zbog ekonomskih posledica širenja koronavirusa oslabiti potražnja za „crnim zlatom“.

Na londonskom tržištu cena barela prošle nedelje pala je za 6,3 odsto na 54,47 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,4 odsto — na 50,32 dolara, prenosi hrvatski „Indeks“.

Pad cena nafte posledica je širenja koronavirusa u Kini, od kojeg je do sada umrlo više od 900 ljudi, a zaraženo ih je više od 40.000.

Strah od koronavirusa izazvao je i pad cena nafte u svetu

Kako raste broj umrlih i zaraženih, strahovanja od pandemije i dalje su velika. Tim pre što je još puno nepoznanica o koronavirusu, uključujući stopu smrtnosti i načine širenja.

Kineska ekonomija je pod velikim pritiskom, jer je veliki broj gradova u karantinu, a brojni letovi su otkazani. Mnoge fabrike su zatvorene, a lanci dostave su prekinuti.

To bi, smatraju analitičari, moglo izazvati više ekonomske štete nego što se očekivalo, uprskos brojnim ekonomskim podsticajnim merama kineskih vlasti. Očekuje se da će rast kineske ekonomije u prvom kvartalu osetno usporiti.

Očekuje se slabija potraga za naftom

Tako su, na primer, analitičari „JP Morgana“ smanjili procene rasta kineske ekonomije u prvom kvartalu sa prethodnih 6,3 na 4,9 odsto, dok su procenu rasta globalne ekonomije u prvom tromesečju smanjili za 0,3 procenta.

Zbog toga se očekuje i slabljenje potražnje za naftom. Grupa „Evroazija“ procenjuje da će se potražnja za naftom samo u Kini, najvećem uvozniku nafte u svetu, smanjiti za čak tri miliona barela dnevno u prvom tromesečju u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Zbog toga Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici na čelu sa Rusijom razmatraju mogućnost daljeg smanjenja proizvodnje nafte za 600.000 barela dnevno, kako bi pružili podršku cenama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala