Amerika bacila oko na Luku Bar: Crna Gora postaje čvorište za distribuciju američkog gasa? 

© Sputnik / Aleksandar MilačićBrod u Luci Bar, Crna Gora
Brod u Luci Bar, Crna Gora - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pomoćnik državnog sekretara SAD za fosilnu energiju Stiven Vinberg izjavio je danas da Crna Gora zbog Luke Bar ima idealnu poziciju da prihvata tečni gas i može postati čvorište odakle bi tečni gas bio transportovan u druge zemlje.

Vinberg, koji se nalazi u Crnoj Gori, rekao je za RTCG da je Luka Bar luka duboke vode i da može da prihvati brodove koji bi dolazili iz SAD.

„Postavili bi takozvane virtuelne cevovode, odnosno, umesto da gradimo prave cevovode, mi koristimo kontejnere u kojima se skladišti tečni gas. Nakon dopremanja brodom prebacujemo kontejnere na kamione ili na voz i prevozimo ih gde je potrebno. Možda ćemo vremenom i graditi cevovod“, pojasnio je on.

Navodeći da će Amerika narednih godina imati milijarde metara kubnih tečnog gasa, Vinberg ističe da je mnogo mogućnosti za „evropske saveznike da iskoriste prirodni gas, da imaju raznovrsniju ponudu energije i smanje upotrebu dizel goriva“.

Na pitanje novinara kakvi su finansijski benefiti po Crnu Goru kada bi bila čvorište za distribuciju američkog prirodnog gasa, on kaže da su mogućnosti mnogobrojne.

„Dodatna radna snaga u luci, prevoz tečnog gasa, prodaja u drugim zemljama. Otvara se mogućnost da prodajete tečni gas koji mi proizvodimo. Postoji mogućnost i da smanjite troškove jer je jeftiniji od lož-ulja“, zaključuje Vinberg.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala