Zvanična Podgorica objavila: Svedočimo nezapamćenom, intenzivnom napadu Srbije

CC0 / Unsplash / Crna Gora
Crna Gora - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sve ovo što se događa u vezi sa Zakonom o slobodi veroispovesti preraslo je u politički obračun sa državom. Svedočimo nezapamćenoj, veoma intenzivnoj kampanji napada na Crnu Goru iz Srbije, sa svih nivoa, tvrdi ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković.

Poručuje da je, uprkos tome, Vlada odlučna u nameri da neće tolerisati eskalaciju protesta i bilo koju vrstu sukoba.

„Bezbednosna situacija u Crnoj Gori je stabilna. Nadležni resori, a tu pre svega mislim na Upravu policije i njene pripadnike, svakodnevno prate dešavanja i učiniće sve kako bi se svaki građanin, bez obzira na vjersku, nacionalnu ili političku pripadnost, osećao bezbedno i svoje dnevne aktivnosti obavljao nesmetano. Shodno tome, aktuelna situacija u zemlji ne zahteva angažovanje pripadnika Vojske Crne Gore, koja obavlja svoje redovne mirnodopske aktivnosti“, kazao je Bošković u intervjuu za „Pobjedu“.

Dodaje kako sa NATO partnerima razgovaraju u kontinuitetu o svim izazovima kad je Crna Gora u pitanju.

„Svedočimo nezapamćenoj, veoma intenzivnoj kampanji napada na Crnu Goru od strane Srbije sa svih nivoa podržane radikalnim elementima na političkoj i vjerskoj sceni Crne Gore i iz tog razloga smo stručnu tj. ekspertsku podršku zatražili od naših partnera, a sa ciljem jačanja nacionalnih kapaciteta za prepoznavanje i razumijevanje prijetnji, a zatim i za efikasnije suočavanje i odvraćanje istih. Od eksperata iz NATO zemalja, koji su upoznati sa dešavanjima u Crnoj Gori, kao i sa veoma intenzivnom kampanjom dezinformisanja koja se vodi protiv naše države, dobili smo veoma korisne savete i smernice koji će nam pomoći u daljem jačanju institucionalnih kapaciteta za suočavanje sa hibridnim pretnjama, kao i prilikom izrade potrebnog pravnog okvira u ovoj oblasti. Tom prilikom eksperti su pozitivno ocenili proaktivan pristup koji crnogorska Vlada ima prema ovom pitanju i naglasili da Crna Gora, kao punopravna i ravnopravna članica Alijanse, u svakom trenutku može računati na podršku zemalja-članica NATO-a, a u skladu sa temeljnim principom solidarnosti na kojem počiva savezništvo“, dodaje on.

Vlada neće tolerisati eskalaciju protesta

Kaže kako je Vlada odlučna u nameri da neće tolerisati eskalaciju protesta i bilo koju vrstu sukoba.

„Sve ovo što svakog dana gledamo i što se događa u vezi sa Zakonom o slobodi veroispovesti preraslo je u politički obračun sa državom Crnom Gorom i njenim suverenim pravom da samostalno uređuje unutrašnja pitanja. Izgleda da i nakon 14 godina od obnove nezavisnosti svima moramo ponoviti kako bi bilo jasno da je Crna Gora nezavisna država svih građana i članica NATO-a. Opozicionim strukturama mora biti jasno da je političkim nadmetanjima mesto u parlamentu, a ne na ulicama. Vlada pozdravlja svaki vid protesta koji ima za cilj legitiman, konstruktivan i demokratski vid iskazivanja stavova i mišljenja zarad boljitka života građana. Kada su u pitanju negativna previranja i pritisci, crnogorske institucije već su pokazale spremnost da zaštite crnogorski ustavno-pravni poredak. U skladu sa aktuelnim težnjama Crne Gore ka Evropskoj uniji, a u svetlu realizovanih evroatlantskih integracija pokazali smo i svakodnevno pokazujemo da su, ne sukobi, nego svijetla budućnost ono čemu težimo, a država Crna Gora i njene institucije će, kao i do sada, osigurati mir unutar svojih granica i nesmetano funkcionisanje svih segmenata društva“, kaže Bošković za „Pobjedu“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala