Valensa ismejao zahteve Poljske za ratnom odštetom od Rusije

© Sputnik / Filip Klimaševskiй / Uđi u bazu fotografijaZastava Poljske
Zastava Poljske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši predsednik Poljske Leh Valensa sumnja u opravdanost zahteva zamenika ministra spoljnih poslova Poljske Pavla Jablonskog za ratnu odštetu od Rusije.

Jablonski je krajem januara u intervjuu za „Radio Zet“ objavio da Poljska ima „bezuslovno“ pravo na ruske isplate za štetu nastalu tokom Drugog svetskog rata. „To je isto kao kad bih ja zahtevao da mi vrate mladost. Ali ona je već prošla. Moramo da idemo napred — to je važno“, smatra Valensa.

Valensa je za ruski portal „Sobesednik“ izjavio da smatra da bi dijalog mogao postati važan korak ka unapređenju odnosa između Rusije i Poljske.

„Situacija u odnosima Rusije i Poljske je protivrečna. Ali, kada ljudi razgovaraju, mogu se razmatrati problemi i pronaći načini za njihovo rešavanje“, uveren je bivši poljski predsednik.

On je istakao da se odnosi između dveju država „mogu popraviti“, ističući da one „zaslužuju da žive u miru i prijateljstvu“.

Oslobađanje zarobljenika iz koncentracionog logora Aušvic u Poljskoj - Sputnik Srbija
Rusija: Poljska ne bi postojala bez Crvene armije

„Naše zemlje bi trebalo da budu takve. Kad se svađamo, samo su treće snage na dobitku. Varšava je uvek bila bliža Moskvi nego Vašingtonu“, zaključio je on.

Osim toga, Valensa je potvrdio da namerava da dođe na Paradu pobede u Moskvi ako dobije pozivnicu.

Ranije je bivši predsednik Poljske kritikovao Varšavu jer je odbila da pozove ruskog lidera Vladimira Putina na obeležavanje 75. godišnjice oslobođenja koncentracionog logora Aušvic (Osvjenćim), povezavši ovaj korak sa odlukom aktuelnog predsednika Andžeja Dude da ne ode na događaje u Izraelu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala