Ruski ambasador: Vašington razmatra Putinov predlog o samitu „petorke“ u SB UN

© Sputnik / Alekseй Agarыšev / Uđi u bazu fotografijaAmbasador Rusije u SAD Anatolij Antonov
Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka strana počela je da razmatra predlog predsednika Rusije Vladimira Putina o samitu lidera zemalja stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), izjavio je za Sputnjik ambasador Rusije u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov.
„Američka strana uzela je u razmatranje inicijativu ruskog predsednika. Što se tiče modaliteta pripreme samita, verovatno bi bilo najbolje sačekati reakciju svih lidera ’petorke‘, a zatim preći na organizacione detalje, uključujući dogovor sa partnerima o mestu i datumu sastanka“, objasnio je Antonov.

Komentarišući probleme saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama u kontekstu međunarodnih pitanja, ambasador je primetio da je Rusija spremna za dalji zajednički rad sa američkim partnerima u cilju smanjenja tenzija u međunarodnoj bezbednosti, kao i za postizanje obostrano prihvatljivih sporazuma o kontroli naoružanja i drugim pitanjima strateške stabilnosti.

Govoreći na Petom svetskom forumu sećanja na Holokaust, predsednik Rusije predložio je da se održi sastanak šefova država stalnih članica Saveta bezbednosti UN — Rusije, Kine, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Velike Britanije — i izjavio da Rusija namerava da „bez odlaganja uputi odgovarajuće pismo liderima ’petorke‘“.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je 24. januara da su inicijativu podržale Kina i Francuska, a da još nisu stigli odgovori od Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala