Poklonska: Sledbenike Bandere treba hapsiti, isti su kao nacisti

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaZamenik predsedavajućeg spoljnopolitičkog odbora Državne dume Rusije Natalija Poklonska
Zamenik predsedavajućeg spoljnopolitičkog odbora Državne dume Rusije Natalija Poklonska  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslanica Državne dume Rusije Natalija Poklonska pozvala je Ujedinjene nacije da izjednači sledbenike lidera ukrajinskih nacionalista Stepana Bandere s nacistima.

„Pozivam UN da one koji se deklarišu kao pristalice Bandere, izjednači s Hitlerovim sledbenicima i da ih stavlja na poternice, kao i da ih hapsi i pritvara u bilo kojoj zemlji sveta koja smatra da je nacizam opasna zaraza. Pomoći ćemo Ukrajini da iskoreni te buve“, napisala je Poklonska na Fejsbuku.

Prema njenim rečima, Banderine pristalice su glavni neprijatelji aktuelnog ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

U Kijevu je ranije održana manifestacija u čast Bandere, posvećena „misiji Ukrajine i nacionalnim interesima u globalizovanom svetu“.

Stepan Bandera (1909-1959) bio je lider „Organizacije ukrajinskih nacionalista“, jedan od glavnih inicijatora stvaranja „Ukrajinske pobunjeničke armije“ (UPA), čiji je cilj bila borba za nezavisnost Ukrajine.

UPA je delovala prvenstveno u Zapadnoj Ukrajini, borila se protiv sovjetskih vojnika i sarađivala s nacistima. Nakon završetka rata nastavila je da se bori protiv sovjetske vlasti.

Ranije je Centralna obaveštajna agencija (CIA) objavila arhivska dokumenta o ukrajinskim nacionalistima i njihovom vođi Stepanu Banderi pod nazivom „Stepan Bandera i ukrajinska država“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala