Otac Gojko Perović okupio Boku: Ništa nas ne može umoriti! /video/

© Foto : Goran ŠevaljevićLitija u Budvi
Litija u Budvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moleban je održan kod manastira Podlastva nedaleko od Budve. Vernici su do manastira stigli iz različitih krajeva, između ostalog i iz Kotora. Okupljenima se obratio paroh bokokotorski otac Momo Krivokapić i otac Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije.

„Političari moraju da shvate da ne mogu ratovati protiv svetinja, da ne mogu svetinje utrpati u neke prolazne dnevne politike koje se menjaju iz časa u čas. Mi smo svedoci da su ljudi koji vladaju ovom zemljom, tako lako menjali i politike i ideologije. I to nije tema za svetinju, nikad ne bi bila tema da nije ovoga zakona. A sada kažemo, radite šta hoćete, samo ne dirajte svetinje, jer mi ne damo naše svetinje“, kazao je okupljenima rektor Bogoslovije na Cetinju Gojko Perović i dodao:

„Ono što mi tražimo, što je rečeno prostim srpskim jezikom — ’ne damo svetinje‘, to je upisano u deklaracije svih država, modernih država zadnjih 200 godina. Politika na jednu, a Crkva na drugu stranu, to se zove sekularna država. I mi se danas borimo za Ustav ove zemlje, za poštovanje Ustava ove zemlje, koji baš tako kaže, država i politika na jednu, a svetinje na drugu stranu“, kazao je Perović.

On je poručio da „nema toga ko može zaustaviti ove naše litije, naše molebane, legitimni građanski protest“.

„Ništa nas ne može umoriti. I ako neko kaže iz vrha vlasti da su ove naše litije gubljenje vremena, odavde im poručujemo da su takve priče gubljenje vremena. Neka nam to ne pričaju“, poručio je Perović.

„Na vlast su došli jednom rečenicom, sećam se, mali sam bio. Bio je prenos narodnog protesta ispred Skupštine. Jedan političar, Bog da mu dušu prosti, rekao je: ’Ovo je završeno, idemo među narod da budemo sa narodom.‘ E to tražimo, dođite među narod, pa će vam biti jasno i šta su svetinje i kako se čuvaju. Amin! Bog vas blagoslovio“, poručio je Perović.

Prema nekim procenama, ispred manastira se okupilo oko 15.000 ljudi.

Od raskrsnice Kotor-Tivat-Budva svi putevi vode u manastir Podlastva, koji je danas odredište svih Grbljana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala