Nova evropska „oblanda“: Kojim god putem Srbija da krene, udariće u kosovsku rampu /video/

© Sputnik / Aleksandar MilačićSrbija, nepriznato Kosovo i EU - ilustracija
Srbija, nepriznato Kosovo i EU - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nova metodologija Brisela za nastavak integracija zemalja Zapadnog Balkana je kao nova evropska „birokratska oblanda“, a Srbija će, kojim god putem da krene, udariti u kosovsku rampu.

Ni Evropska unija nije sama sa sobom načisto kako će se u perspektivi, na srednji i dugi rok, nastaviti proces evrointegracija, tim pre što u zemljama Zapadnog Balkana postoji manjak evroentuzijazma. Zato nije iznenađenje da nam je nova metodologija proširenja Evropske unije predstavljena, takoreći, u komadima, „na parče“.

Evropska „oblanda“ i za Srbiju

Ovako Dušan Gujaničić sa Instituta za političke studije u emisiji „Sputnjik intervju“ komentariše novu ponudu iz Brisela zemljama Zapadnog Balkana.

Nova metodologija proširenja EU, podsetimo, predviđa da pregovaračka poglavlja budu organizovana u šest tematskih celina koje bi mogla da se otvaraju grupno i istovremeno. Takođe, predviđeni su i snažniji finansijski i politički podsticaji za zemlje Zapadnog Balkana već u fazi pristupanja, ali i mogućnost da pregovori budu zaustavljeni ako kandidati nazaduju u ispunjavanju kriterijuma.

Jeftin gest dobre volje Evropske unije

Gujaničić ocenjuje da je novom strategijom proširenja EU htela, pogotovo prema Srbiji, kao najvećoj zemlji koja još nije ušla u Uniju, da na jedan jeftin i vidljiv način pokaže gest dobre volje.

„Čini mi se da je to poruka koja bi otprilike glasila: ’Mi vas nismo zaboravili, vi ste i dalje u predvorju EU, vaše šanse nisu propale, ali, eto, vršimo neke tehničke izmene i podešavanja kako bismo vam olakšali prilaz Evropskoj uniji‘. Suština je, dakle, da ni u Briselu nisu načisto koga žele da prime i kako će se odvijati taj proces, a sa druge strane im je stalo da održe entuzijazam kod zemalja koje nisu primljene, a to je najlakše učiniti gestom dobre volje upakovanim u primamljive birokratske oblande“, smatra Gujaničić.

Kako kaže, tek će se krajem marta, na samitu šefova država i vlada zemalja EU, znati šta konkretno nova metodologija podrazumeva i šta će značiti za Srbiju.

Na pitanje da li je Srbija u situaciji da bira da li će prihvatiti najnovija pravila na putu evrointegracija, Gujaničić kaže da je elementarno pravilo između pristojnih ljudi da se, kada partija ili utakmica počne — pravila ne menjaju u hodu.

„Sa starim ili novim pravilima, za Srbiju ’majka svih pitanja‘ ostaje pitanje Kosova i Metohije, odnosno Poglavlje 35. To je i gospodin Varehelji otvoreno rekao u Beogradu. Ono na čemu bi mi trebalo da insistiramo je čist, jasan račun u pogledu Kosova i Metohije“, kaže Gujaničić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala