Istraživanje pokazalo: Većina Rusa podržava Putinove promene

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaUstav Ruske Federacije
Ustav Ruske Federacije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Većina stanovnika Rusije upoznata je sa izmenama u Ustavu koje je ruski predsednik Vladimir Putin predložio i podržava ih, pokazuje istraživanje koje je sproveo „Levada centar“ na zahtev Fonda za razvoj društva.

Prema dobijenim rezultatima, skoro 60 odsto Rusa upoznato je sa Putinovim predlozima o izmenama u Ustavu, dok je 25 odsto njih dobro obavešteno o sadržaju tih amandmana.

Istovremeno, 71 odsto ispitanika smatra da su izmene Ustava dopustive, dok se 72 odsto njih izjasnilo da bi glasalo za izmene u Ustavu koje je Putin predložio.

Kada je reč o opštenarodnom glasanju, 64 odsto učesnika ankete izjavilo je da bi učestvovalo na glasanju ukoliko bi ono bilo održano u prvu narednu nedelju.

Rusi najviše podržavaju Putinov predlog o obaveznoj indeksaciji penzija (92 odsto) i utvrđivanju minimalne zarade (83 odsto), a 79 odsto ispitanika podržava predlog predsednika da se uvede zabrana ruskim zvaničnicima da poseduju strano državljanstvo ili dozvolu boravka.

Prema anketi, stanovnici Rusije podržavaju i predlog o delimičnoj raspodeli ovlašćenja šefa države u korist Skupštine, utvrđivanje prioriteta ruskog Ustava nad međunarodnim pravom, kao i ograničavanje na dva predsednička mandata.

Istraživanje je sprovedeno od 29. do 31. januara, a u anketi je učestvovalo 2.023 stanovnika Rusije.

Državna duma Rusije ranije je podržala Putinov predlog zakona. Nakon što ga usvoji Skupština, dokument će biti iznet na sverusko glasanje. Nacrt zakona usvojen je jednoglasno. Za njega su glasala 432 poslanika.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je prioritet ustavnih izmena da se Rusija ni na koji način ne razlikuje od drugih zemalja sveta koje su takve odluke već usvojile.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala