Iran okrivio američke sankcije za neuspešno lansiranje satelita /video/

© AP Photo / Ministarstvo odbrane IranaLansirna rampa iranskog Svemirskog centra "Imam Homeini"
Lansirna rampa iranskog Svemirskog centra Imam Homeini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iran nije uspeo da lansira u orbitu satelit za daljinsku detekciju „Zafar“. Iranski ministar za komunikacije i informacionu tehnologiju Irana Mohamad Džavad Azari osvrnuo se na neuspeh, rekavši da su američke sankcije mogući razlog za to.

„Raketa-nosač je uspela da lansira u svemir satelit ’Zafar‘. Međutim, raketa nije razvila neophodnu brzinu kako bi dostavila satelit u orbitu“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Irana, prenela je državna TV i radio-kompanija IRIB.

​​Ministar za komunikacije i informacionu tehnologiju Irana Mohamad Džavad Azari podsetio je da su Iranu u toj sferi uvedene sankcije.

„Raketa-nosač ’Simorg‘ nije uspela da razvije neophodnu brzinu kako bi lansirala satelit ’Zafar‘ na visinu od 530 kilometara od zemlje. Na kraju krajeva, kada je reč o sferi raketa-nosača i satelita, mi smo pod sankcijama i niko nam ne pruža informacije i tehnologije. Mi se ne predajemo i čvrsto stojimo na nogama. Sateliti ’Zafar 2‘, ’Nahid‘ i tako dalje…uskoro!“, napisao je iranski ministar na Tviteru.

Iran je u januaru 2019. godine pokušao da lansira u orbitu nekoliko satelita, ali bezuspešno. Niz zapadnih zemalja je osudilo takve pokušaje, ističući da takvi postupci Irana nisu u skladu sa rezolucijom UN.

SAD i niz drugih zemalja smatraju da je prema Rezoluciji UN 2231 Iranu zabranjeno lansiranje raketa. Rusija podseća da rezolucija apeluje na Iran da ne lansira rakete, ali ne sadrži zabranu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala