Amerika: 11 miliona dolara za pomoć u hapšenju terorista

CC BY-SA 2.0 / La Citta Vita / Pentagon
Pentagon - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD nude 11 miliona dolara za informacije koje će doprineti hvatanju dvojice lidera terorističke organizacije „Al Kaida na Arabijskom poluostrvu“ (AKAP), prenosi arapski list „Ašark al Avsat“.

Prema navodima arapskih medija, Pentagon je spreman da ponudi višemilionsku nagradu za informacije, „koje će dovesti do hapšenja dvojice ekstremista, koji pretenduju na to da zauzmu mesto nedavno likvidiranog vođe AKAP-a Kasima al Rajmija“. Reč je o ekstremistima Sadu al Avlakiju i Haledu Batarfiju.

Za informacije o prvom teroristi Vašington se obavezuje da će isplatiti nagradu od šest miliona dolara, a za informacije o drugom pet miliona dolara.

Navodi se da se Amerika odlučila na ovaj korak u okviru svog programa „Nagrada za pravdu“, koji predviđa isplatu novca osobama koje dostave informacije o lokaciji terorista koje SAD traže.

Pres-služba Bele kuće saopštila je u četvrtak da je osnivač i vođa AKAP-a Al Rajmi likvidiran. Prema američkim podacima, on se pridružio Al Kaidi 90-ih godina prošlog veka. Radio je u Avganistanu za Osamu bin Ladena, a poslednjih godina je bio zamenik sadašnjeg vođe Al Kaide — Ajmana az Zavahirija.

Prema pisanju lista „Njujork tajms“, SAD su nekoliko godina pokušavale da utvrde gde se nalazi Al Rajmi. Američka obaveštajna služba ga je tražila i pomoću bespilotnih letelica. Likvidiran je u Jemenu u januaru.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala