Vladika Joanikije ponovo pretresen: Nije mi jasno zbog čega sam sumnjiv

© Sputnik / Dejan SimićVladika Joanikije
Vladika Joanikije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Crnogorska policija ponovo je pretresala vozilo episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija na graničnom prelazu Dobrakovo po njegovom povratku u Crnu Goru iz Beograda, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Vladika je tražio nalog, na šta su mu službenici policije rekli da imaju nalog, koji nisu pokazali, kao i da mogu da mu daju zapisnik o pretresu, koji su i dali nakon dužeg čekanja, oko 40 minuta, navodi se na sajtu Mitropolije.

Episkop Joanikije je rekao da su ovakvi postupci policije vid pritiska na sveštenstvo da se odustane od dalje borbe za verska prava u Crnoj Gori, što zapravo znači da je svako ko se bori za svoja prava u Crnoj Gori označen kao neprijatelj države.

To je, dodao je vladika, svojstveno autokratiji, a ne demokratiji.

© Foto : Mitropolija crnogorsko-primorskaZapisnik policije
Vladika Joanikije ponovo pretresen: Nije mi jasno zbog čega sam sumnjiv - Sputnik Srbija
Zapisnik policije

„Razumem da policija treba da radi svoj posao i jasno mi je da kod samih policajaca, koji su vršili pretres, nije bilo zle volje, ali mi nije jasno zbog čega sam sumnjiv policiji i zbog čega se na meni primenjuje ovo pravilo Zakona“, kazao je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

U zapisniku koji je policija uručila stoji:

„Pretresanje je izvršeno bez naredbe suda na osnovu Člana 33 Stav 2 Zakona o graničnoj kontroli, jer postoje osnovi sumnje o posedovanju zabranjenih stvari koje ima kod sebe ili u saobraćajnom sredstvu“.

Podsetimo, vladika Joanikije boravio je u Beogradu u petak, kada mu je u Vukovoj zadužbini uručena „Povelja Prosvjete“, koja se uručuje za doprinos u očuvanju srpskog identiteta i sabornosti srpskog naroda.

Sa episkopom budimljansko-nikšićkim Sputnjik je razgovarao nakon uručenja nagrade, za koju je rekao da je „doživljava kao veliku podršku njemu lično, ali i podršku sveštenstvu i raspetom narodu i raspetoj crkvi u Crnoj Gori“:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala