Srbija gradi radarski sistem velikog dometa

© Ministarstvo odbraneSrbija gradi radarski sistem velikog dometa
Srbija gradi radarski sistem velikog dometa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da će do kraja godine na Zlatiboru biti izgrađen novi radarski sistem velikog dometa.

„Dvadeset godina nakon NATO agresije mi još uvek popravljamo svoje borbene i operativne sposobnosti i još uvek obnavljamo ono što je bilo uništeno kako bismo mogli da odgovorimo na sve izazove i sve zadatke. Ovde, na radarskom položaju Zlatibor mi radimo na obnovi naših sposobnosti, iako smo, naravno svih ovih godina bili u stanju da čuvamo vazdušni prostor i bezbednost i suverenitet naše zemlje, ali stvari moraju da se poprave i unaprede“, rekao je Vulin.

Ministar je obišao jednu od jedinica vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja u rejonu Zlatibora.

© Ministarstvo odbraneSrbija gradi radarski sistem na Zlatiboru
Srbija gradi radarski sistem velikog dometa - Sputnik Srbija
Srbija gradi radarski sistem na Zlatiboru

„Moći ćemo daleko bolje i efikasnije da osmatramo svoje nebo i svoju teritoriju i da radimo ono za šta smo ovde zadejstvovani. Tokom NATO agresije, 126. brigada VOJIN dobila je Orden Narodnog heroja, ovo su heroji i njihovi naslednici, a na nama je da ih opremimo i omogućimo im da nastave da rade ono u čemu su najbolji - da čuvaju naše nebo i čuvaju našu zemlju“, poručio je Vulin.

Ministar je obišao objekte za smeštaj radara i operativno-pokazivačku kabinu.

Komandir čete kapetan Milan Zdravković istakao je da je jedinica u neprekidnom operativnom radu u okviru stalno zadejstvovanih snaga za kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora Republike Srbije.

„Osim osnovnog zadatka, jedinica takođe vrši navođenje borbene avijacije u lovačkoj nameni, kao i pomoć vazduhoplovima kada je potrebno. Specifičnost ove jedinice je rad u složenim vremenskim uslovima“, naglasio je kapetan Zdravković.

Neprekidno osmatranje vazdušnog prostora u zoni odgovornosti, navođenje borbene avijacije u lovačkoj nameni, pružanje navigacijske pomoći vazduhoplovima i usmeravanje artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva na ciljeve u vazdušnom prostoru, samo su deo zadataka koje izvršavaju jedinice 126. brigade VOJIN.

Zona odgovornosti brigade je kompletan vazdušni prostor Republike Srbije, a podatke o situaciji u vazdušnom prostoru distribuira svim korisnicima u sistemu odbrane, dodaje se u saopštenju Ministarstva odbrane, preneo je Tanjug.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala