Rekord na Antarktiku: Izmerena najviša temperatura u istoriji — 18,3 stepena

CC0 / piksabej / Antarktik
Antarktik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na Antarktiku je izmerena najviša temperatura, od 18,3 stepena, čime je prethodni rekord iz 2015. godine premašen za 0,8 stepeni, saopštila je Svetska meteorološka organizacija.

Najvišu temperaturu na Antarktiku u istoriji izmerila je baza Esperanca, a prethodni rekord zabeležen je u martu 2015. godine, što znači da se zagrevanje tog kontinenta dešava brže od svetskog proseka.

Esperanca je rekordnu temperaturu izmerila na poluostrvu Antarktika koje se proteže ka Južnoj Americi, i jedno je od mesta koje se najbrže zagrevaju na svetu, prenosi londonski „Gardijan“.

Prema podacima svetske meteorološke organizacije, ova lokacija se u proteklih 50 godina zagrejala za skoro tri stepena, pa se skoro svi glečeri tope.

Profesor Džejms Renvik, klimatolog sa Univerziteta Viktorija u Velingtonu, kaže da je ovaj rekord impresivan i da je zabeležen samo pet godina nakon prethodnog rekorda, a premašio ga je za gotovo ceo stepen.

„To je pokazatelj da se Južni pol zagreva mnogo brže od svetskog proseka“, rekao je Renvik.

Dodao je da u tom području postoje kompleksni vremenski modeli, ali da je novo očitavanje Esperance verovatno kombinacija promenljivosti prirode i povećanja nivoa gasova sa efektom staklene bašte u atmosferi.

Naučnici upozoravaju da globalno zagrevanje izaziva otapanje tolikih količina leda na Antarktiku i da je ogromna ledena ploča na putu da se raspadne.

To bi u narednim vekovima moglo da dovede do podizanja globalnog nivoa mora za najmanje tri metra.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala