Sada Priština „kažnjava“ Brisel

CC0 / Balkan Photos / Kosovo i EU - ilustracija
Kosovo i EU - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kritika Evropskoj uniji stigla je sa najvišeg mesta u Prištini, od strane kosovskog predsednika Hašima Tačija. Brisel nije ispunio njihova očekivanja, zato ga Priština „kažnjava“ okretanjem Americi.

EU je izdala Kosovo, izgrdio je Tači dojučerašnjeg pouzdanog saveznika iz Brisela, iako isti nijednom do sada nije imao primedbu na sve ono što Priština nije uradila, a na šta se obavezala u pregovorima sa Beogradom, sve uz paraf zvaničnika EU.

Za izdaju Priština će kazniti Brisel, s verom u Grenela

Ta organizovana i stabilna „država“, poštovalac svih evropskih standarda, u kojoj ceo jedan narod ne može ni da izađe na groblje da oda poštu svojim počivšim, a kamoli šta drugo, u čudu je kako je došlo do te izdaje. Evropa im, eto, nije dala čak ni viznu liberalizaciju, a pogotovo nije primorala Beograd da prizna njihovu nazovidržavu. A mislili su da će to sa tako jakim saveznicima i mentorima s obe strane Atlantika ići očas posla.

Zato je sada Tači sve nade upro, u koga drugog, nego u SAD, one koje su ih i stvorile. Verovatno računa da će Ričarda Grenela, specijalnog Trampovog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine, impresionirati hvalom da „radi odličan posao“. Istog onog Grenela koji je Prištini nedavno prvo poručio da odmah mora da ukine taksu od 100 odsto, koju je krajem 2018. uvela na robu kupljenu u ostalim delovima Srbije.

© AP Photo / Visar KryeziuTačijeva hvala na račun Ričarda Grenela, specijalnog Trampovog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine, da „radi odličan posao" je ulagivanje republikanskoj Americi Donalda Trampa prema kojoj nisu gajili poverenje kao prema prethodnoj demokratskoj
Sada Priština „kažnjava“ Brisel  - Sputnik Srbija
Tačijeva hvala na račun Ričarda Grenela, specijalnog Trampovog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine, da „radi odličan posao" je ulagivanje republikanskoj Americi Donalda Trampa prema kojoj nisu gajili poverenje kao prema prethodnoj demokratskoj

Na pitanje otkud sada ova žalopojka iz Prištine, analitičar Aleksandar Pavić kaže da je Tačijeva poruka znak da se stvari u svetu stvarno menjaju.

„Do pre koju godinu EU nije imala običaj da izdaje teroriste i trgovce ljudskim organima, tako da je izuzetno zabrinjavajuće po nekog kao što je Tači kad EU počne da izdaje ljude koje ranije nije izdavala, već izdašno podržavala“, bez dlake na jeziku kaže sagovornik Sputnjika.

U tom smislu možemo čak i da saosećamo sa Tačijem jer se našao u nebranom grožđu, ironično konstatuje ovaj analitičar, dodajući da su političari iz Prištine, kao razmažena deca, naučili da dobiju sve što žele. A kad  ne dobiju ono što traže, a u suštini traže „Veliku Albaniju“ i da im se priznaju plodovi etničkog čišćenja, oni smatraju da su izdani.

Tačijevo ulagivanje Americi

„Treća stvar, ovo je tipično ulagivanje Tačija i kompanije Amerikancima koji su eto dobri, a EU loša. U stvari žele da ih Amerika zastupa još jače. Nisu bili sigurni u Trampa i oni bi sada da se njemu u svakoj prilici malo dodvore i da mu poruče kako računaju na njega i kako ih on neće izdati“, objašnjava Pavić.

Na povlačenje paralele između očekivanja Prištine i situacije kada je Amerike ugurala Bugarsku i Rumuniju u EU, bez obzira na (ne)ispunjavanje standarda, on dodaje da je sve bilo moguće ako je to u geopolitičkom interesu.

„U borbi protiv 'zlih' Rusa i 'zlih' Kineza, saradnja sa onima kao što je Tači i pravljenje od njih uzornih demokrata, u tom teatru apsurda sve je bilo dozvoljeno. I sada kada je to malo zastalo eto odmah problema, eto suza iz Prištine“, konstatuje Pavić.

On, međutim, napominje da u Prištini ne shvataju da je nova postava u Beloj kući mnogo pragmatičnija, da nisu kao nekadašnja državna sekretarka SAD Hilari Klinton i ostali iz njenog kruga demokrata emotivno vezani za Prištinu i za nezavisnost te, kako kaže, narko-države.

Pavić podseća da im je Grenel jasno rekao da će, ukoliko ne bude dogovora sa Beogradom, Amerika da se povuče. Ta poruka koliko god bila nominalno upućena i Beogradu i Prištini, ona je u suštini više pretnja Prištini, smatra odličan poznavalac prilika u SAD, gde je završio studije na kalifornijskom univerzitetu Berkli.

CC0 / / Zbog neispunjenih očekivanja Tači je ocenio da ih je EU izdala
Sada Priština „kažnjava“ Brisel  - Sputnik Srbija
Zbog neispunjenih očekivanja Tači je ocenio da ih je EU izdala

Kockarski - sve na jednu kartu

„Grenel sigurno neće rizikovati reputaciju Trampa, pogotovo u izbornoj godini, i upuštati se u projekte koji nemaju perspektivu, gde bi dobio negativan odgovor. Priština pošto i dalje ima maksimalističke zahteve, na to ne može da računa, iako se nada da će sada Grenel da bude njihov novi Deda Mraz. Oni igraju na tu kartu jer drugu nemaju“, objašnjava sagovornik Sputnjika.

Ostaje im samo ta karta i kao i svaki kockar koji ne može da se zaustavi, sve stavlja na jednu kartu, a dobro znamo kako se to uvek završi, kaže on.

Na pitanje šta bi to trebalo da se desi pa da iz Prištine jednoga dana krene i žalopojka – SAD su izdale Kosovo, Pavić kaže da će im, ako Tramp dobije drugi mandat, biti teže nego što je sada.

„Jednostavno, ova garnitura političara iz Prištine je celu svoju ’reputaciju’ i karijeru stavila na kocku nezavisnosti takozvanog Kosova i na ’Veliku Albaniju’ i to ima svoj rok trajanja. A pogotovo s obzirom na to da im narod beži glavom bez obzira iz te njihove nazovidržave i to ne mogu da zaustave ni na koji način jer ne nude nikakvu perspektivu, niti su u stanju da je ponude. Ti ljudi ne znaju kako išta da proizvedu, oni znaju kako da ruše i da ubijaju, ali ne znaju kako da nešto naprave“, izričit je ovaj analitičar.

Pavić zato smatra da će u Prištini neminovno biti suočeni sa razočaranjem i da će im uvek neko drugi biti kriv.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala