Pentagon traži više novca za borbu protiv Rusije i Kine

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteProtivnik američkog predsednika Donalda Trampa dolazi ispred zgrade američkog Kongresa u Vašingtonu za vreme suđenja za Trampov opoziv
Protivnik američkog predsednika Donalda Trampa dolazi ispred zgrade američkog Kongresa u Vašingtonu za vreme suđenja za Trampov opoziv - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka administracija namerava da zatraži od Kongresa više sredstava za narednu finansijsku godinu borbu protiv Rusije i Kine, piše „Politiko“.

Po njenim podacima, zahtev za dobijanje sredstava će biti objavljen već naredne nedelje. List je podsetio na saopštenje predsednika SAD Donalda Trampa da nameravaju da izađu iz „beskonačnih ratova“ na Bliskom istoku. Zbog toga će se u budžetu pojaviti sredstva koja se mogu rasporediti na borbu protiv Moskve i Pekinga.

Pre dve godine administracija je usvojila strategiju nacionalne odbrane, u kojoj se daje prednost saradnji sa takvim superdržavama, kao što su Rusija i Kina, a ne Bliskom istoku. Ova ideja, navodi list, postala je popularna među zakonodavcima. Ipak, naglašava „Politiko“, ovaj put će koštati budžet države. Osim toga, ukazuje list, Bela kuća planira da iz sredstava Ministarstva odbrane naredne godine potroši 7,2 milijarde dolara na podizanje zida na granici sa Meksikom. Mnogi zakonodavci se plaše eskalacije napetosti sa Iranom.

Kako navodi „Vašington post“, Tramp već u ponedeljak namerava da traži od Kongresa više od 25 milijardi dolara na razvoj program o osvajanju Meseca. Od toga tri milijarde dolara će biti usmereno na razvoj svemirskog broda u okviru programa „Artemida“.

Kako navodi list, u slučaju usvajanja oba doma Kongresa, to će dovesti do najvećeg povećanja budžeta NASA za poslednjih nekoliko godina. Prošle finansijske godine NASA će izdvajati 19 milijardi dolara, a u današnjem 22 milijardi dolara. Uprava razmatra slanje astronauta na Mesec 2024. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala