Odlazak „Ludog Majka“: Britanski plaćenik, borac u tuđim ratovima, umro u 101. godini /foto, video/

© AP Photo / AnonymousRičard Barton u filmu Divlje guske
Ričard Barton u filmu Divlje guske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Majkl „Ludi Majk“ Hor, najpoznatiji svetski plaćenik, umro je u 101. godini. U filmu „Divlje guske“ iz 1978. godine, Ričard Barton glumio je lika zasnovanog na Horu.

Jedan od najpoznatijih svetskih plaćenika Majkl „Ludi Majk“ Hor (17. mart 1919. — 2. februar 2020) preminuo je u 101. godini.

Hor je postao svetski poznat šezdesetih godina prošlog veka, kada je predvodio grupu plaćenika koji su se borili u današnjoj Demokratskoj Republici Kongo.

Bio je učesnik u nekoliko građanskih ratova i državnih udara u Africi tokom sedamdesetih, ali je njegova karijera okončana 1981. kad je uhapšen kao lider neuspešnog državnog udara na Sejšelima.

​Njegov sin Kris Hor saopštio je 3. februara da je „Ludi Majk“ preminuo u staračkom domu u Durbanu, u Južnoafričkoj Republici.

„Životna filozofija Majka Hora bila je da dobijate više od života ako živite opasno, tako da je neverovatno da je poživeo više od 100 godina“, rekao je njegov sin.

Hor je tokom Drugog svetskog rata služio u britanskoj armiji, a posle toga radio je kao računovođa u nekoliko firmi u Južnoafričkoj Republici, ali to mu je brzo dosadilo.

​Godine 1961. upoznao je Misa Tšombea koji je tri godine kasnije postao premijer Konga. Tšombe je prethodno unajmio Hora da sa grupom plaćenika uguši komunističku pobunu u toj zemlji.

Kongo je 1960. stekao nezavisnost od Belgije, ali je prvi lider Patris Lumumba bio ubijen i zemlji je pretio raspad od građanskog i etničkog rata.

Horovi plaćenici, nazvani „Divlje guske“, postali su globalno poznati i ozloglašeni nakon akcije u Kongu, tako da je 1978. godine snimljen film „Divlje guske“, koji je zasnovan na njihovim „podvizima“, a u kome su glumili Ričard Barton i Rodžer Mur.

U to vreme, kao poznatog antikomunistu, jedan istočnonemački novinar nazvao ga je „ludim krvoločnim Horom“ što mu se svidelo, pa je ohrabrivao novinare da ga nazivaju „Ludi Majk“.

Međutim, njegova karijera je doživela je neslavan kraj tri godine kasnije, kada je uz podršku južnoafričkog režima u vreme Aparthejda pokušao da svrgne socijalističkog predsednika Sejšela Alberta Renea.

Hor je regrutovao 46 plaćenika koji su kao ragbi tim trebali da uđu na Sejšele a u prtljagu su skrivali arsenal oružja.

​Međutim, posle svađe jednog od plaćenika kome je carinski službenik na aerodromu Mahe otkrio pušku „Kalašnjikov“, njihov plan je provaljen.

Plaćenici su oteli avion „Er Indije“ i odleteli nazad u Južnoafričku Republiku.

Hor je globalno ismevan zbog neuspeha, a celokupnu šaradu na aerodromu britanska štampa nazvala je „vikend državnim udarom“.

„Ludi Majk“ je osuđen na 20 godina zatvora zbog otmice aviona „Er Indije“ ali je odslužio samo 33 meseca u Južnoafričkoj Republici.

Posle toga digao je ruke od plaćeničkog života. Objavio je nekoliko knjiga memoara i dobro zaradio.

Uz Boba Denarda, bivšeg pukovnika francuske Legije stranaca, „Ludi Majk“ je bio najpoznatiji plaćenik, u vreme kad su oni više nego dobro zarađivali učešćem u raznim ratovima u Africi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala