Kolona od 300 turskih vozila na granici sa Sirijom

© AP Photo / Emrah GurelTurski tenkovi na granici sa Sirijom
Turski tenkovi na granici sa Sirijom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska je prebacila kolonu iz 300 kamiona i oklopnih vozila do granice sa Sirijom, javlja Anadolija.

Vojna tehnika je stigla u tursku provinciju Hataj, koja se graniči sa susednom Sirijom. Turska je prebacila snage do granice sa Idlipskom zonom deeskalacije poslednjih nekoliko dana. Juče su tamo stigli odredi specijalaca.

Prebacivanje iz Ankare dodatnih snaga ka granici sa susednom republikom zbog napetosti u Idlibu nakon što su ruski i turski vojnici preduzeli još jedan u nizu pokušaj da se uvede primirje, ali teroristi su samo pojačali napade. Tada su poginuli vojni stručnjaci iz Rusije i Turske. Sirijska vojska je odgovorila ekstremistima, osvojivši 5. februara Sarakib.

Sastanak u Ankari

Danas je u Ankari održan sastanak ruske i turske delegacije povodom situacije u Idlibu. Na čelu ruske delegacije se nalazio zamenik šefa diplomatije Sergej Veršinjin, dok je sa turske strane bio njegov kolega Sedat Onal.

Prema informacijama diplomatskih izvora televizije, pregovori delegacija su trajali tri sata. Turska strana je insistirala na očuvanju granica Idlipske zone deeskalacije u okviru Sočinskog sporazuma i na zahtev Ankare prema Damasku o povlačenju sirijskih snaga iz ove zone do kraja februara.

Ankara je saopštila Moskvi da će odgovoriti na svaki napad sirijskih snaga na svoj posmatrački punkt koji treba da ostane u zoni deeskalacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala