Putnički avion zamalo oboren u Siriji, sleteo u rusku vojnu bazu

© AP Photo / Hassan AmmarProtivvazdušna odbrana Sirije tokom vazdušnog napada na Damask
Protivvazdušna odbrana Sirije tokom vazdušnog napada na Damask - Sputnik Srbija
Pratite nas
Putnički avion, koji je sletao na aerodrom u Damasku za vreme napada Izraela na prestonicu Sirije umalo nisu oborile sirijske PVO snage, usled čega je bio preusmeren na rusku avio-bazu Hmejmim, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Prema njegovim rečima, u četvrtak oko dva ujutru četiri izraelska lovca F-16 lansirala su osam raketa „vazduh-zemlja“ po predgradskim naseljima Damaska, zbog čega je sirijska vojska bila primorana da aktivira raketne komplekse protivvazduhoplovne odbrane.

Ti avioni, kako je pojasnio Konašenkov, nisu prekršili vazdušni prostor Sirije.

„U tom trenutku, međutim, u blizini međunarodnog aerodroma u Damasku pripremao se da sleti putnički avion „Erbas-320“, u kome se nalazilo 172 putnika, međutim zahvaljujući operativnosti kontrolnog tornja izbegnuta je tragedija i avion je preusmeren da sleti na najbliži bezbedni aerodrom – na bazi Hmejmim“, istakao je.

Konašenkov je naveo i da je širom sveta dobro poznato na kakvim visinama se obavljaju komercijalni letovi, da to jako dobro znaju i Izraelci, te da je poražavajuće što Generalštab Izraela koristi putničke avione kao pokriće da blokira dejstvo sirijskih PVO snaga.

Ruski general je izrazio žaljenje što „izraelski stratezi sprovode takve operacije i rizikuju životima stotine nedužnih građana“.

Podsećanja radi, iranske PVO snage su pre mesec dana oborili ukrajinski „Boing“ sa 176 putnika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala