Podrška Maduru – cilj Lavrovljeve posete Latinskoj Americi?

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaSastanak ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova sa venecuelanskim potpredsednicom Delsi Rodrigez
Sastanak ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova sa venecuelanskim potpredsednicom Delsi Rodrigez - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski šef dilomatije Sergej Lavrov započeo je trodnevnu turneju po zemljama Latinske Amerike, u okviru koje će posetiti Kubu, Meksiko i Venecuelu. Pojedini svetski mediji i eksperti ovu posetu vide kao „jačanje ruskog uticaja“ u tom regionu, i direktnu podršku Nikolasu Maduru, predsedniku Venecuele.

Rusija, prema njihovom mišljenju, želi da još jednom pokaže svoju podršku, s obzirom da se Venecuela politički i ekonomski nalazi u vrlo teškom stanju. Zadatak Moskve je, ističu, da pokaže Vašingtonu da njene pozicije nisu slabe. Međutim, Jegor Lidovski, generalni direktor Latinoameričkog Centra „Ugo Čaves“, takve spekulacije kategorički odbacuje.

„Imamo veoma dobre i tople odnose sa Venecuelom i Kubom, dok sa Meksikom uspostavljamo aktivnu saradnju. Ovu posetu ne bih posmatrao kao demonstraciju podrške Nikolasu Maduru, jer smo uvek imali tople odnose, uvek je Maduro posećivao Moskvu, a ruski predstavnici Venecuelu. Ovo je, u principu, nova faza saradnje, koja je očekivana i svi se nadamo da će se ti odnosi i dalje razvijati“, rekao je za Sputnjik ruski ekspert.

Amerika priznaje da namerno destabilizuje Venecuelu - Sputnik Srbija
Amerika priznaje da namerno destabilizuje situaciju u suverenim državama

Podrška Maduru za Venecuelu nije sporna

Pojedini mediji pišu da Venecuela raširenih ruku dočekuje svog glavnog geopolitičkog i trgovinskog saveznika. Kako navodi list, ruski uticaj u zemlji je toliko očigledan da je čak i specijalni predstavnik SAD za Venecuelu Eliot Abrams priznao da je Rusija glavni faktor koji je uspeo da Madura zadrži na vlasti.

„Velika pažnja medija je usmerena na to zbog pokušaja SAD da utiču na unutrašnju političku situaciju u Venecueli i zbog njihove namere da postave svog čoveka – Huana Gvaida na mesto lidera zemlje. Međutim, on u principu nije opravdao nade, ali pošto su tamo već uložili mnogo novca i snage, Amerikanci će nastaviti da ga podržavaju. Rusija, koja podržava legitimnog predsednika, uvek će biti prikazivana u negativnom svetlu, uz pomoć istih njihovih medija. Zato ćemo videti seriju naslova, tipa: „Rusija demonstrira moć u Latinskoj Americi“, „Rusija povećava svoj uticaj“, „Rusija drži predsednika Madura na vlasti“. Ali glavni faktor u očuvanju vlasti predsednika Madura, nije podrška Rusije i Kine, nego podrška njegovog sopstvenog naroda“, ističe Lidovski.

Rusija jača saradnju sa Venecuelom, dok Amerika ruši Vladu

Poseta ruskog ministra spoljnih poslova Karakasu dogodiće se u trenutku kada je američki predsednik Donald Tramp obećao da će „srušiti tiraniju“ u Venecueli, misleći na Vladu predsednika Madura i godinu dana nakon masovnih protesta protiv legitimnog predsednika zemlje. Od tada se Huan Gvaido, predsednik Nacionalne skupštine, koju kontroliše opozicija, dva puta proglašavao za „privremenog predsednika“.

Lansiranje rakete iz sistema Patriot  - Sputnik Srbija
START 3 za novi start u odnosima Rusije i SAD

Takođe, Lavrovljeva poseta se dešava uoči obeležavanja 75. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa Rusije i Venecuele, a saradnja dve zemlje je već dostigla nivo strateškog partnerstva. Rusija je jedan od glavnih investitora u Venecueli. Pored Pekinga, i Moskva aktivno sarađuje sa Karakasom u oblasti energetike, pre svega na razvoju naftnih i gasnih polja, ali i u drugim sferama, uključujući vojno-tehničku saradnju.

„Naravno, u Latinskoj Americi Rusija ima velike interese, kako vojno-političke prirode, tako i ekonomske. Znamo da Venecuela ima velike rezerve nafte, a mi imamo značajne tehnologije. Možemo aktivno da delimo, razmenjujemo robu i usluge. I ovo je vrlo dobar znak, jer pokazuje da sve izjave o sankcijama protiv Venecuele, koje sigurno imaju ogroman uticaj na venecuelansku ekonomiju, ipak nisu dovele do situacije u kojoj ceo svet ne priznaje venecuelansku vlast. Naravno, postoje mnoge zemlje, uključujući Rusiju, koje su spremne da trguju sa tom zemljom, koje su spremne za razmenu robe i tehnologija. To je apsolutno normalno. Smatram da bi to trebalo nastaviti i u buduće, jer jedna država ne može da diktira drugim zemljama kakve će odnose i s kim graditi. Stoga će se, naravno, trgovinski bilans povećavati, ovo je vrlo korektan trend, koji u potpunosti podržavam“, rekao je Lidovski.

Pored saradnje u naftnom i gasnom sektoru, strane razgovaraju i o projektima koji će obezbediti razvoj poljoprivrede u Venecueli, a takođe proizvodnju aluminijuma i nikla i modernizaciju hemijske industrije.

Predsednik komiteta Saveta Federacije za odbranu  Franc Klincevič  - Sputnik Srbija
Rusija uzvratila Americi: Predlog saradnje oko Venecuele — politički tabu

Jačanje saradnje sa Kubom i Meksikom

Tokom turneje po Latinskoj Americi, prva „stanica“ ruskom ministru bila je Kuba, koju je ruski ministar nazvao „glavnim partnerom Rusije“ u tom regionu. Dve zemlje imaju mnogo zajedničkih projekata u oblasti energetike, transporta, metalurgije, biotehnologije, farmaceutske industrije i informatike, kao i u polju svemirskih tehnologija.

Diplomatski odnosi Rusije i Kube obnovljeni su nakon Kubanske revolucije 1959. godine. Za vreme Hladnog rata Havana je postala glavni saveznik SSSR-a na zapadnoj hemisferi, a odnosi dve zemlje se poslednjih godina intenzivno razvijaju. Tome u prilog ide i činjenica da je Moskva 2014. godine oprostila Havani rekordni dug od 30 milijardi dolara, što je oko 90 odsto ukupnog duga zemlje prema Rusiji.

Lavrov je rekao da sankcije koje je Vašington uveo protiv Havane dokazuju težnju ka „davljenju“ kubanske ekonomije, čime SAD namerno krše ljudska prava, jer pre svega trpe obični građani. Prema njegovim rečima, Moskva uvođenje restriktivnih mera protiv Havane vidi „kao manifestaciju nemoći Vašingtona da razbije volju naroda Kube, da nametne svoja stanovišta i vrednosti“.

Poseta Meksiku dešava se u trenutku kada dve zemlje obeležavaju 130 godina diplomatskih odnosa. Lavrov će se u toj zemlji sastati sa svojim kolegom Marselom Ebrardom, sa kojim će razgovarati o odnosima Rusije i Meksika, kao i o perspektivama za razvoj bilateralne saradnje zemalja.

Trenutno se radi na brojnim sporazumima između Rusije i Meksika, uključujući nacrt sporazuma o saradnji državnih tužilaštava, sporazum o pomorskoj plovidbi, međusobno priznavanje fakultetskih diploma i bezviznom režimu. Poslednja stavka postaje sve relevantnija, s obzirom da sve više ruskih turista putuje u Meksiko, a trenutno brojke govore da više od 60 hiljada Rusa godišnje poseti tu zemlju.

Pored toga, Meksiko je drugi partner Rusije u Latinskoj Americi, posle Brazila, po obimu trgovinske razmene. U toj zemlji rade kompanije poput „Rosteha“, „Lukoila“ i „Rosnjefta“, ali uprkos aktivnoj ekonomskoj saradnji, meksički zvaničnici smatraju da se mora težiti ka povećanju obima uzajamnih investicija i da ima „još puno toga da se uradi“. Primera radi, zemlje nastavljaju da sarađuju na projektu „Suhoj Superdžet 100“ i ne odustaju od ideje o stvaranju remontnog centra u Meksiku za servisiranje ovog tipa aviona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala