Vladika Joanikije: Borba je tek počela! /video, foto/

© Sputnik / Dejan SimićEpiskop Joanikije dobija „Povelju ’Prosvjete‘“
Episkop Joanikije dobija „Povelju ’Prosvjete‘“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mitropolitu Amfilohiju i vladiki Joanikiju uručena je danas nagrada „Povelja Prosvjete“, koja se uručuje za doprinos u očuvanju srpskog identiteta i sabornosti srpskog naroda. Kako saznajemo, mitropolit Amfilohije nije mogao da prisustvuje dodeli, pa je episkop Joanikije nagradu primio i u njegovo ime.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije je, obraćajući se prisutnima na ceremoniji uručenja nagrade, izrazio nadu da će borba protiv zla, nepravde i izdaje uroditi plodom.

„Podrška celog srpskog naroda, a možemo reći i celog pravoslavnog i kulturnog sveta, ohrabruje nas da istrajemo. Zato će nam vaša podrška trebati i ubuduće. Borba je tek počela!“, poručio je Jonakije.

Vladika je naveo da su se litije, koje se četvrtkom i nedeljom održavaju u Crnoj Gori, ali i u regionu, od jednog spontanog pokreta naroda pretvorile u velike svenarodne svečanosti.

„Dobili smo utehu od Boga i ohrabrenje. Osećamo da zajedno sa našim narodom na litijama idu anđeli, kao i Sveti Vasilije i Sveti Petar Cetinjski i da nas prati blagoslov Svetog Save. Videli ste 80-godišnjeg starca koji je od manastira Dubočice prešao bosonog po ovoj zimi 20 kilometara do Pljevalja. U ovoj našoj litiji ide se kao na hodočašće. Ovo i jesu hodočašća“, rekao je vladika.

© Sputnik / Dejan SimićVladika Joanikije
Vladika Joanikije: Borba je tek počela! /video, foto/ - Sputnik Srbija
Vladika Joanikije

On je ponovio da je crnogorska vlast donela zakon koji je zapravo udar na crkvu, veru i pravoslavlje.

„Druge vere u Crnoj Gori su regulisale svoje vere putem ugovora i tim ugovorima su obezbeđena sva prava. A ovaj zakon je namenjen samo za SPC s ciljem da se na državu preknjiže sve naše stare svetinje, da se ugrozi pravoslavlje i da se crkva i narod ponize“, objasnio je on.

Međutim, dodao je on, još nema prilike za trijumf jer borba traje i neizvesna je.

„Oni koji su hteli da nas ponize grdno su se prevarili, jer ne razumeju tajnu vere i časnog krsta. Tvrd je orah voćka čudnovata. Ne slomi ga, a zube polomi“, istakao je vladika Joanikije.

Govoreći o nagradi, rekao je da je doživljava kao veliku podršku njemu lično, ali i podršku sveštenstvu i raspetom narodu i raspetoj crkvi u Crnoj Gori.

„Prenosim vam blagoslov sa Svete Gore i pozdrave Amfilohija“, poručio je on.

© Sputnik / Dejan SimićDevojka u crnogorskoj narodnoj nošnji, kulturno-umetnički program na svečanosti povodom dodele „Povelje ’Prosvjete‘“
Vladika Joanikije: Borba je tek počela! /video, foto/ - Sputnik Srbija
Devojka u crnogorskoj narodnoj nošnji, kulturno-umetnički program na svečanosti povodom dodele „Povelje ’Prosvjete‘“

Mitropolit Amfilohije zbog obaveza na litijama koje predvodi u Crnoj Gori nije mogao da dođe u Beograd. 

Dodela nagrade otvorena je svetosavskom himnom „Uskliknimo s ljubavlju“, nakon čega se okupljenima obratio predsednik beogradskog odbora „Prosvjete“ Milimir Mučibabić.

On je rekao da se odbrana nacionalnih interesa trenutno prelama preko sudbine SPC u Crnoj Gori.

„Tamo je na delu rasrbljavanje sopstvenog naroda. Politička elita u Srbiji i Srpskoj ne sme zatvarati oči nad ovom činjenicom. Očito je da je cilj raznih globalnih i regionalnih centara moći da srpstvo u iskonskom smislu nestane i bude svedeno na kumanovsku Srbiju“, rekao je Mučibabić.

© Sputnik / Dejan SimićUrednica srpske redakcije Sputnjik Ljubinka Milinčić na svečanosti povodom dodele „Povelje ’Prosvjete‘“
Vladika Joanikije: Borba je tek počela! /video, foto/ - Sputnik Srbija
Urednica srpske redakcije Sputnjik Ljubinka Milinčić na svečanosti povodom dodele „Povelje ’Prosvjete‘“

Svečanosti je prisustvovalo oko 30 ljudi, među kojima su profesor dr Jovan Delić, pesnik Adam Puslojić, istoričar umetnosti Nikola Kusovac i glavna urednica srpske redakcije Sputnjik Ljubinka Milinčić.

Srpsko kulturno i prosvetno društvo „Prosvjeta“ osnovno je 1902. godine u Sarajevu i danas deluje na svim prostorima srpskih zemalja.

„Povelja Prosvjete‘“ se dodeljuje svake godine u okviru Svetosavske akademije onim pojedincima koji su se istakli u očuvanju srpskog identiteta i sabornosti srpskog naroda.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala