Moderni srpski vladika poziva na litije u Crnoj Gori i putem Instagrama

© Foto : InstagramStefan Šarić
Stefan Šarić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vikarni episkop srpskog patrijarha, Stefan Šarić, nedavno je napravio nalog na Instagramu s ciljem da narodu približi ideju kako to treba da žive pravoslavni hrišćani, ali nikog nije zapratio.

Srpska pravoslavna crkva trudi se da ide u korak s tehnologijom, pa pojedine eparhije imaju svoje zvanične naloge na društvenim mrežama, dok na ličnom profilu na Instagramu pravoslavlje na moderan način promoviše i vikarni episkop srpskog patrijarha Irineja, vladika remezijanski Stefan Šarić.

Vladika Stefan na Instagramu ima 578 pratioca, dok on nikome nije uzvratio praćenje. U svojim objavama episkop uglavnom poziva vernike na litije za odbranu svetinja SPC u Crnoj Gori, ali često objavljuje i mudre citate, te poziva na slogu.

Vladika za Kurir kaže da se slabo razume u tehniku, odnosno ovu društvenu mrežu, te da još uvek mora da se obučava.

„Mislim da je to veoma važno, da se nekako kratkim rečenicama i sitnicama daju naznake kako to treba da žive pravoslavni hrišćani, to mi je bila neka ideja“, otkrio je Šarić.

Većina eparhija ima naloge na društvenim mrežama, ali zasad jedino vladika Stefan ima svoj nalog na Instagramu, pored njega zvaničan nalog na Tviteru ima i vladika moravički Antonije.

Vladika remezijanski Stefan Šarić rođen je 29. jula 1978. godine u Jajcu, gde je završio osnovnu školu. Završio je Bogosloviju Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju, 1988. godine, nakon čega je nastavio školovanje na Pravoslavnog bogoslovskom institutu u Beogradu. Pored maternjeg srpskog, govori i ruski jezik.

Tokom NATO bombardovanja SRJ služio je vojnik rok, a nakon toga postaje monah i boravi u manastiru Ostrog. Nakon što je završio studije u Moskvi, vratio se u manastir Liplje i tamo postaje jeromonah.

Vikarni arhijerej ili vikar pomoćni je arhijerej koji pomaže episkopu, mitropolitu, arhiepiskopu ili patrijarhu u upravljanju eparhijom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala