Makron: Evropa je neophodan učesnik novog Sporazuma o raketama

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Francuske Emanuel Makron na samitu Saveta Evrope
Predsednik Francuske Emanuel Makron na samitu Saveta Evrope - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropske zemlje treba da učestvuju u novom sporazumu koji se tiče raketa malog i srednjeg dometa, pošto je u pitanju bezbednost kontinenta, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron.

Nakon neuspeha Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa, Francuska želi da se pokrenu opširne rasprave kako bi se čuo i evropski glas. Evropa mora biti sigurna da će njeni interesi  biti na odgovarajući način uključeni u razgovore o novom instrumentu koji će obezbeđivati stratešku bezbednost na našem kontinentu“, izjavio je francuski lider.

Makron je istakao da ukoliko su pregovori o sveobuhvatnijem sporazumu mogući - Francuska ih podržava.

Evropljani moraju postati učesnici i potpisnici budućeg sporazuma, pošto se radi o našoj zemlji", istakao je francuski predsednik.

Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa je istekao 2. avgusta. Nakon toga je predsednik Rusije Vladimir Putin predložio uvođenje moratorijuma o razmeštanju raketa srednjeg i malog dometa i u Evropi i drugim oblastima. Svoj predlog je uputio vodećim evropskim i azijskim državama, kao i raznim međunarodnim organizacijama.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala