Makron: Evropa ne može biti bezbedna bez Rusije

© REUTERS / KACPER PEMPELPredsednik Francuske Emanuel Makron
Predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropski bezbednosni projekat ne može biti napravljen bez koncepcije usmerene na ponovno uspostavljanje međusobnog poverenja s Rusijom, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron.

„Evropljani prvo moraju da utvrde šta su njihovi interesi i da samostalno odluče šta je potrebno Evropi. Takođe, projekat odbrane i bezbednosti evropskih građana je nezamisliv bez političkog viđenja, usmerenog na postepeno ponovno uspostavljanje međusobnog poverenja s Rusijom“, istakao je Makron govoreći o strategiji odbrane i nuklearnog obuzdavanja.

Makron je još dodao da je veoma zahtevan po pitanju ovog projekta i da očekuje da će Rusija biti konstruktivan učesnik u izgradnji zajedničke bezbednosti.

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Francuske Emanuel Makron
Makron: Evropa ne može biti bezbedna bez Rusije - Sputnik Srbija
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Francuske Emanuel Makron

Prema Makronovim rečima, nije moguće biti zadovoljan „površnim“ dijalogom sa Rusijom u vreme „kada je broj izazova u oblasti bezbednosti, koje je neophodno razmotriti s Moskvom, u porastu".

Predsednik Francuske je više puta govorio o ideji neophodnosti vođenja dijaloga sa Rusijom radi obezbeđenja mira u Evropi.

Sa druge strane, ruske vlasti su više puta saopštile da je Moskva vodila i vodi multilateralnu spoljnu politiku i da je otvorena za dijalog.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala