Komesar EU za proširenje pozvao opoziciju da odustane od bojkota

Pratite nas
Savez za Srbiju ostaje pri odluci da bojkotuje izbore koji će se održati 26. aprila, izjavili su lideri tog Saveza nakon sastanka sa komesarom Evropske unije za proširenje i susedsku politiku Oliverom Varheljijem i evropskim parlamentarcima Vladimirom Bilčikom i Tanjom Fajon.

Detalje razgovora sa evropskim komesarom novinarima su preneli predsednik SDS Boris Tadić i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, a predsednik SSP Dragan Đilas ranije je napustio sastanak .

Jeremić je novinarima kazao da je sastanak kasnio a Đilas je imao ranije zakazane obaveze pa je morao ranije da ode.

Prema onome što su rekli novinarima Varhelji ih je pozvao da učestvuju na izborima.

Tadić je kazao medijima da je tokom sastanka izneo argumentaciju za bojkot, odnosno da u Srbiji nema elementarnih uslova za demokratske i slobodne izbore, kao ni da se napravi atmosfera u društvu u kojoj bi građani mogli da dovedu u pitanje svoje „okamenjene stavove“, koji su posledica, kako je rekao, propagande skoro osmogodišnje kampanje vlasti.

Upitan kakav je bio odgovor predstavnika EU, Tadić je kazao da su pitali da li se bojkotom doprinosi demokratiji u Srbiji.

„Rekao sam im da je taj argument jedan od razloga zbog čega smo imali dilemu da li da bojkotujemo izbore, ali da je prevagnuo argument da bi učešćem na izborima legitimisali autokratsku vlast Aleksandra Vučića“, rekao je Tadić.

Jeremić je rekao da jako cene ono što EU čini u angažovanju sa Srbijom i ostatkom Zapadnog Balkana, ali da oni ostaju pri bojkotu.

„To nije bio naš izbor, to je nametnuto srpskoj opoziciji načinom na koji se vlast ophodi poslednjih osam godina“, dodao je Jeremić.

 

Sastanku u sedištu Delegacije Evropske unije u Srbiji prisustvovali su i lider SSP-a Dragan Đilas, Nebojša Zelenović iz Zajedno za Srbiju i iz Pokreta Dveri Jugoslav Kiprijanović.

Na sastanku je bio i šef Misije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala