Britanija ukida deo sankcija Rusiji, ali ne i antirusku politiku

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaZastava Velike Britanije ispred Ministarstva inostranih poslova Rusije
Zastava Velike Britanije ispred Ministarstva inostranih poslova Rusije  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vest da britanska Vlada namerava da ukine jedan deo sankcija Rusiji koje je ranije uvela Evropska unija ruski eksperti tumače kao čisto „ekonomski interes“ Londona, ali ne misle da to označava i kraj antiruske politike.

Nakon završetka prelaznog perioda posle Bregzita, vlasti Velike Britanije nameravaju da ukinu jedan deo trgovinskih sankcija Rusiji, a u dokumentu koji je objavljen na sajtu britanske vlade ističe se da London planira da ukine antidampinške carine na isporuku aluminijumske folije, ferosicilijuma i cevi od metalnog i livenog gvožđa. Međutim, na snazi ostaju carine koje je Evropska unija Rusiji na niz drugih proizvoda.

„Jasno je da EU svojim univerzalnim pristupima koje nameće svim zemljama zapravo te države dovodi u neugodne odnose – i ekonomske i političke. Ako je čak i Velika Britanija imala određene probleme i bila prinuđena da trpi kao članica EU, šta je tek sa zemljama sa slabom ekonomijom?! Verovatno bi ovaj signal, pre svega, trebalo da čuju u Briselu, jer je tamo jasno usmeren – Velika Britanija pokazuje prednosti koje daje vođenje nezavisne ekonomske politike. Mislim da se odnosi mogu obnoviti i u drugim pravcima, koji su bili narušeni ili uništeni zbog agresivne politike EU“, rekao je za Sputnjik ruski ekspert Igor Šatrov. 

Antiruska politika ostaje na snazi

Velika Britanija je krajem januara ove godine napustila EU, okončavši time proces koji je trajao tri i po godine. Nakon Bregzita počinje prelazni period, u toku koga Londonu predstoje dogovori sa drugim državama o formama saradnje u svim oblastima. Odnosi Moskve i Londona su se pogoršali u poslednjih nekoliko godina zbog „slučaja Skripalj“, ali Rusija smatra da je Bregzit prilika da se rusko-britanski odnosi ponovo razmotre i da se izađe iz okvira dosadašnjih tema.

Eksperti, međutim, smatraju da ukidanje carina na određene proizvode ne znači da će se odnosi Rusije i Britanije poboljšati, već to vide kao „čisto trgovinsku priču“.

„To ne znači da će nakon konačnog izlaska iz EU Velika Britanija prestati sa antiruskom politikom, jer je ovde reč o nečemu drugom. Čini mi se da Britanija, naprotiv, računa na vodeću poziciju po antiruskom pitanju. Ipak, postoji nada da će izgraditi pragmatičnu politiku, makar u oblastima gde je to profitabilno i da neće prekinuti odnose s Rusijom, već će ih održavati. Mislim da upravo posmatramo optimizaciju odnosa između Velike Britanije i sveta – sada London neće samo sa Rusijom, nego će i sa drugim državama početi da gradi nove bilateralne odnose koji će biti korisni britanskoj ekonomiji“, smatra Šatrov.

Stručnjaci napominju da je ovaj korak Londona jedna od prvih akcija koje Britanci preduzimaju nakon izlaska iz Evropske unije. Velikoj Britaniji nisu potrebne dodatne carine, jer je britanska ekonomija samo na gubitku zbog ranije uvedenih antidampinških mera. Stoga ne treba očekivati da će Rusija ozbiljno profitirati od ovoga. Ovo smekšavanje politike može samo nagovestiti mogućnost daljih trgovinskih pregovora.

Prema mišljenju stručnjaka, Rusiji bi bilo korisnije da se ukinu carine na toplo i hladno valjani čelik.

Hoće li London ukinuti i ostale sankcije?

Očekuje se da će 2019. trgovinska razmena između Rusije i Velike Britanije premašiti 17 milijardi dolara i porasti za 25 odsto u odnosu na 2018. godinu. Zvanična statistika biće objavljena do kraja ovog meseca.

Boris Abramov, trgovinski predstavnik Ruske Federacije u Velikoj Britaniji je rekao da je glavni razlog rasta trgovininske razmene ruski izvoz i to ne samo sirovina. To su hemijski proizvodi, đubriva, obojeni metali, uključujući platinu. Drago kamenje, drvo, čelik.

Abramov je naglasio da trgovinska razmena između Rusije i Velike Britanije raste već treću godinu zaredom i izrazio je nadu da će se ovaj trend nastaviti.

Međutim, sada je glavno pitanje da li će Vlada Velike Britanije ukinuti i druge sankcije nametnute Rusiji. Zasad se ta varijanta ne spominje.

Nedavno je ambasador Rusije u Londonu Andrej Kelin izjavio da će Britanija nakon izlaska iz EU ostaviti na snazi antiruske sankcije i da će ih, po mogućnosti, čak i ojačati. 

Prema rečima ambasadora, to je već najavljeno u zemlji i o tome postoji odgovarajući parlamentarni zakon. Prvo će se uvesti sankcije prema Zakonu Magnitskog, a tu će biti i svi ti spiskovi koje je napravila EU. Možda će Velika Britanija, kako je rekao, biti i nešto stroža od EU, ali Moskva ne očekuje neke značajnije novine u politici sankcija.

Neki stručnjaci veruju da bi omekšavanje prema Rusiji moglo da počne u januaru iduće godine, kada Britanija ponovo dobije suverenitet u trgovinskoj politici.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala