Amerika pokušava da vaskrsne opoziciju u Venecueli

© AP Photo / Fernando VergaraHuan Gvaido na koncertu u Kolumbiji
Huan Gvaido na koncertu u Kolumbiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nedopustiv je svaki pokušaj rešavanja krize u Venecueli uz pomoć sile, obmana i gaženjem volje naroda koji je podržao zakonitog predsednika zemlje Nikolasa Madura, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

„Uspostavljanje mira i sklada u Venecueli i oživljavanje složenog rada svih državnih institucija u zemlji nesumnjivo su dobre želje. Međutim, postizanje tih ciljeva silom, obmanom i protiv volje naroda je nedopustivo“, izjavio je Patrušev, komentarišući nameru SAD i venecuelanske opozicije da „udvostruče napore“ za rušenje Madura sa vlasti.

Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Lavrov odgovorio Americi: Navikli smo se na vaše pretnje

On je obratio pažnju da je pre pre neki dan navršena godina od trenutka kada je u Venecueli pokušano da se izvede „obojena revolucija“ protiv predsednika Nikolasa Madura, koji je izabran na izborima.

„Predvodnika protestnog pokreta Huana Gvaida niko nije birao — samo su ga postavili“, podsetio je Patrušev.

„Ipak, kako su pokazali događaji protekle godine, venecuelanski narod je dao podršku upravo zakonitom predsedniku. Pomenuta izjava američke strane je pokušaj da se podstaknu antivladine snage zbog niskog rejtinga njihovih lidera“, konstatovao je sekretar Saveta bezbednosti Rusije.

On je naglasio da su „otvoreni pozivi za zbacivanje legitimnih režima u tim državama koje vode neugodnu politiku po SAD odavno postali karakterna crta spoljne politike Vašingtona“.

„Do čega vodi takva politika je poznato — do haosa u celim regionima sveta, ratova i raspada država“, zaključio je Patrušev.

Prethodno je savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajan izjavio da bi Amerika mogla da preduzme mere protiv ruske naftne kompanije „Rosnjeft“, u slučaju da ne promeni svoju politiku po pitanju Venecuele.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala