Turska nastavlja da gomila oklopna vozila u Idlibu

© AP Photo / Emrah GurelTurske oklopno-mehanizovane jedinice u Siriji
Turske oklopno-mehanizovane jedinice u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska je nastavila da prebacuje haubice i oklopna vozila na svoje posmatračke punktove u Idlibu.

Prema navodima turskog lista „Aksam“, koji se poziva na vojne izvore, oni su namenjeni za jačanje turskih punktova zaduženih za kontrolu u zoni deeskalacije.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ranije je izjavio da je pozvao svog ruskog kolegu Vladimira Putina da izvrši pritisak na sirijskog predsednika Bašara el Asada da sirijska vojska prekine sa napredovanjem u pokrajini Idlib i da se udalji od turskih punktova, zapretivši vojnim odgovorom u slučaju da do toga ne dođe.

Erdogan je pre toga saopštio da je u sukobima sa sirijskim snagama u Idlibu poginulo pet turskih vojnika. O novonastaloj situaciji u Idlibu razgovarali su i šefovi ruske i turske diplomatije, koji su pozvali da se poštuje sporazum iz Sočija o Idlibu.

U septembru 2018. godine Rusija i Turska su u Sočiju potpisale sporazum o formiranju demilitarizovane zone u Idlibu, gde se nalazi više od deset raznih formacija. Najveća od njih je savez proturskih grupa „Nacionalni front za oslobođenje“ i „Nusra front“, ukupno oko 30.000 pobunjenika.

Turska je 9. oktobra prošle godine započela operaciju „Izvor mira“ u Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ. Operacija je prekinuta nakon što su predsednici Turske i Rusije Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin potpisali memorandum o razumevanju u deset tačaka, na osnovu kojeg su, pored ostalog, u zonu operacije uvedene jedinice ruske vojne policije i sirijske pogranične službe.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala