Strani studenti lakše do posla u Rusiji

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaProslava Dana studenata u Moskvi
Proslava Dana studenata u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Državna duma je usvojila predlog zakona o pojednostavljivanju postupka zapošljavanja stranih studenata u Rusiji. Ovo će omogućiti i studentima iz Srbije da aktivno upisuju univerzitete u Rusiji i da se bez poteškoća zaposle, istakla je članica Saveta Federacije Rusije Lilija Gumerova.

Ova ideja je predstavljena još na humanitarnom Livadijskom forumu. Veliki broj parlamentaraca na raznim sastancima tražio je da se reši pitanje mogućnosti da se stranim studentima koji redovno studiraju i posećuju nastavu u Rusiji, dâ jednaka prilika za posao kao i ruskim studentima.

„Trenutno se primećuje ogromno poboljšanje u sferi obrazovanja u Rusiji i ovu tendenciju aktivno podržava predsednik Rusije Vladimir Putin. Ali zbog činjenice da strani studenti nisu imali mogućnost da se ’jednostavno zaposle‘ — to je bila prepreka ka daljim uspesima“, navela je Gumerova.

Ovaj zakon je usvojen i sada je zakonsko zapošljavanje studenata lakše nego pre. Strani studenti ne moraju da stoje u dugim redovima i mogu dobiti posao, ne dovodeći u pitanje obrazovni proces.

„Mi veoma cenimo naš odbor na čelu sa predsednicom Saveta Federacije Rusije Valentinom Matvijenko i zagovornicima ovog zakona. Podržale su nas i kolege iz Državne dume i mi iskreno verujemo da će ovaj zakon omogućiti svim studentima, uključujući i studente iz Srbije, da aktivno upisuju univerzitete u Rusiji, da postanu traženi specijalisti, da se bez poteškoća zaposle i rade u svojoj struci. Time bi studenti poboljšali svoju finansijsku situaciju i sticali neka dodatna znanja u struci i poznavanju ruskog jezika“, istakla je Gumerova.

Prema mišljenju eksperta — veze između Rusije i onih zemalja u kojima je velika potražnja za obrazovanjem u Rusiji jačaju. Uvek u oblasti kulture, nauke i obrazovanja ove veze otvaraju vrata ekonomiji i podstiču stabilnost. Postoje stotine i hiljade primera kada se studenti koji su studirali u Rusiji danas nalaze na veoma važnim pozicijama u različitim oblastima i zemljama. Oni su neka vrsta partnera koji pomažu da se promovišu ideje mira, dobrote i saradnje.

„Zadatak koji je dao predsednik Rusije — da se udvostruči broj stranih studenata, biće ispunjen, zahvaljujući novom usvojenom zakonu. Time Rusija pokazuje svoju otvorenost i spremnost da pruži priliku stranim studentima da dobiju kvalitetno obrazovanje u Rusiji i da time jačaju humanitarne veze između zemalja“.

Prema podacima Ministarstva obrazovanja i nauke Rusije — strani studenti najčešće biraju ekonomski fakultet, fakultet međunarodnih odnosa i pravo. Prvih pet mesta po potražnji zauzimaju i osnovne studije menadžmenta lingvistike. Ovaj zakon pružiće prilike za rad i u drugim oblastima i doprineće razvoju obrazovanja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala