Sneg paralisao delove Srbije: Vanredna situacija u Sjenici i Crnoj Travi i Požegi

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaU moskovskom Hidrometeorološkom centru su rekli da su u nedelju pale rekordne količine snage, a smenjivali su se sneg i ledena kiša: od 6 do 18.00 časova u glavnom gradu Rusije palo je 53 odsto prosečnih mesečnih padavina.
U moskovskom Hidrometeorološkom centru su rekli da su u nedelju pale rekordne količine snage, a smenjivali su se sneg i ledena kiša: od 6 do 18.00 časova u glavnom gradu Rusije palo je 53 odsto prosečnih mesečnih padavina. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Snežne padavine paralisale su pojedine delove Srbije. Na teritorijama opština Sjenica i Crna Trava proglašena je vanredna situacija. Pojedina mesta nemaju struju, putevi su neprohodni, a pripadnici MUP-a evakuišu građane iz zavejanih područja.

Zbog snežnih nanosa i neprohodnih puteva, na teritoriji opštine Crna Trava proglašena je vanredna situacija. Odsečeno je oko 800 stanovnika, 12 mesnih zajednica i 20 naselja.

U Crnoj Travi trenutno je sedam stepeni ispod nule, a na putu ka tom naselju i dalje pada sneg. Iz MUP-a su saopštili da je na Mokroj Gori evakuisano petoro dece iz zavejanog autobusa, prenosi RTS.

U saopštenju se navodi da su tokom noći, na putu Novi Pazar — Sjenica, pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice Novi Pazar evakuisali 20 osoba iz zavejanih automobila, među kojima je bilo petoro dece.

U mestu Varda kod Kosjerića, vatrogasci-spasioci su evakuisali osam osoba iz zavejanih područja i oslobodili pet vozila iz snežnih nanosa. Ekipe su intervenisale i u Zarožju kod Bajine Bašte, gde su oslobađali vozila iz snežnih nanosa.

Paralisani delovi Srbije, oko Ivanjice nema struje

Na teritoriji opštine Ivanjica oko 2.000 ljudi nema struju. Bez struje su bili i u naseljima Gornji Milanovac i Čačak, gde je sneg prekrio neke puteve. Problema sa snabdevanjem strujom bilo je i juče u Zlatiborskom okrugu zbog snežne mećave i jakog vetra, koji su uticali i na saobraćaj.

Problemi se nastavljaju i na prilazima udaljenih sela, gde nisu očišćeni putevi.

Zbog mećave na Goliji, Javoru i Mučnju, glavni putevi su očišćeni, a čistači se po prioritetima upućuju u sela gde ima hitnih slučajeva.

U Vranju je napadalo dvadesetak centimetara snega. Prema podacima Komunalne policije u prekidu je put ka Poljanici, planinskom predelu sa dvadesetak sela.

Podsećamo, na Pešteru je u zavejanom automobilu pronađeno telo muškarca.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije su na terenu zbog snežnih padavina i pomažu ugroženom stanovništvu.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pozvalo je JP „Putevi Srbije“ da zajedno sa putarskim preduzećima učine sve da omoguće nesmetan i bezbedan saobraćaj u celoj zemlji.

Apeluju da vozači obrate posebnu pažnju u vožnji, da se pre polaska na put informišu o prohodnosti puteva i da se pridržavaju svih propisa, kao i pravila vožnje u zimskim uslovima.

Požega: U devet sela proglašena vanredna situacija

U devet sela na teritoriji opštine Požega uvedena je vanredna situacija zbog nemogućnosti da se neprohodni putevi, do čega je došlo usled snežnih padavina koje je pratio olujni vetar, očiste redovnim merama.

Veliki problem je izazvalo i oštećenje elektrovodova, pa je veliki broj domaćinstava ostao bez električne energije, a zbog velikih smetova vozila Elektrodistribucije nisu mogla da dođu do svih mesta gde su kvarovi nastali.

Vanredna situacija uvedena je na predlog predsednika opštine Đorđa Nikitovića, i to u selima Tometino Polje, Ljutice, Duškovci, Mršelji, Loret, Tabanovići, Papratište, Gornja Dobrinja i Dražinovići, prenosi „Glas zapadne Srbije“.

Zbog snežnih padavina praćenih olujnim vetrom, za samo nekoliko sati većina puteva u požeškoj opštini postala je teško ili u potpunosti neprohodna, a Nikitović se na uvođenje vanredne situacije odlučio, kako kaže, zbog korišćenja svih raspoloživih kapaciteta za čišćenje puteva.

„Iako je mehanizacija još od ranog jutra bila angažovana na raščišćavanju puteva, a i meštani u nekoliko sela su pokušavali da se sami organizuju, jedino rešenje je bilo uvođenje vanredne situacije, jer će tako biti omogućeno angažovanje svih raspoloživih kapaciteta, posebno dodatne mehanizacije, u cilju normalizacije života na području cele opštine“, kazao je Nikitović.

Normalizacija snabdevanja električnom energijom, prema najavama iz požeškog pogona Elektrodistribucije, u najvećoj meri može se očekivati u toku današnjeg dana, dok će sutra biti otklonjeni svi, čak i najmanji kvarovi.

Vanredna situacija zbog problema uzrokovanih snežnim padavinama danas je proglašena i u Sjenici i Crnoj Travi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala