Ruski i turski specijalci poginuli u Idlibu

© UncreditedSirijske Vladine snage
Sirijske Vladine snage - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Idlibu su tokom protekle dve nedelje, usled intenzivnih napada terorista, živote izgubili ruski i turski specijalci, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Detalji o pogibiji ruskih i turskih vojnika nisu navedeni, poznato je samo da se to dogodilo istovremeno sa pojačanom terorističkom aktivnošću u regionu — za poslednjih 14 dana zabeleženo je više hiljada napada.

„Sredinom januara ruski i turski vojnici su po ko zna koji put probali da uspostave primirje u Idlibskoj zoni deeskalacije. Međutim, teroristi ne samo da nisu smanjili svoje vojne aktivnosti, već je, naprotiv, porastao broj napada“, potvrdili su zvaničnici.

Takođe se dodaje da je do sada poginulo i ranjeno oko stotinu sirijskih vojnika i civila, kao i da ne prestaju pokušaji napada na rusku vazdušnu bazu „Hmejmim“ uz primenu bespilotnih letelica.

Situacija u Idlibu

Rusija, Iran i Turska su se u maju 2017. godine u Astani (sada Nur Sultan) dogovorile o formiranju četiri zone deeskalacije u Siriji.

© Sputnik / Dmitriй Vinogradov / Uđi u bazu fotografijaRuski vojnici na avio-bazi "Hmejmim" u Siriji
Ruski i turski specijalci poginuli u Idlibu - Sputnik Srbija
Ruski vojnici na avio-bazi "Hmejmim" u Siriji

Od toga, 2018. godine tri su prešle pod kontrolu Damaska. Četvrta zona, koja se nalazi u provinciji Idlib, kao i delovi susednih provincija Latakija, Hama i Alep zasad nisu zauzele vladine snage, a najveći deo je pod vlašću terorista iz „Nusra fronta“.

U septembru 2018. godine Rusija i Turska su u Sočiju potpisale sporazum o formiranju demilitarizovane zone u Idlibu, gde se nalazi više od deset raznih formacija. Najveća od njih je savez proturskih grupa „Nacionalni front za oslobođenje“ i „Nusra front“, ukupno oko 30 hiljada pobunjenika.

Sirijska vojska je 26. januara 2018. godine počela da prodire prema zapadu Alepa zbog svakodnevnih terorističkih napada na civile u stambenim delovima grada, usled čega je poginulo desetine nedužnih civila.

Uporedo s eskalacijom, Ankara i neki njeni partneri krive Damask i Moskvu za napade na humanitarne objekte i turske vojnike. Zvanična Rusija i Sirija su više puta izjavljivale da je razlog nestabilnosti u regionu — delovanje terorista.

Početkom nedelje, Turska je saopštila da je pet njihovih vojnika poginulo u sirijskim napadima.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala