Pentagon nazvao Rusiju „revizionističkom silom i strateškim suparnikom"

© AP Photo / Rick RycroftMark Esper
Mark Esper - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef Pentagona Mark Esper optužio je Rusiju i Kinu za „vršenje pritiska na druge zemlje" i težnju da „revidiraju međunarodni poredak“, nazvavši ih „revizionističkim silama".

Tokom govora na Univerzitetu „Džons Hopkins“ o Strategiji nacionalne odbrane, koju je američka administracija usvojila pre dve godine, šef Pentagona je izjavio da su Kina i Rusija „revizionističke sile, koje pokušavaju da revidiraju međunarodni poredak i norme“.

Prema rečima Espera, Moskva i Peking navodno narušavaju suverenitet susednih zemalja u cilju sticanja strateške prednosti.

On je optužio Rusiju da se služi „hibridnim taktikama vođenja rata“ i da sprovodi sajber-operacije, dok je Kina optužena za „krađu intelektualne svojine“ i vršenje pritiska na druge zemlje uz pomoć ekonomske inicijative „Jedan pojas, jedan put“.

Strateški suparnik Amerike - Rusija

Esper je takođe govorio o suparništvu  koje postoji na Bliskom Istoku između SAD, s jedne i Rusije i Kine s druge strane. 

On je naglasio da tome treba „posvetiti posebnu pažnju“.

„Prema Strategiji za nacionalnu odbranu SAD, naš prvi strateški suparnik je Kina, a drugi Rusija. Podsećam da su Kina i Rusija takođe prisutne na Bliskom istoku. U skladu s tim, i tamo postoji element suparništva na koji treba obratiti posebnu pažnju“, ukazao je Esper.

Ruske vlasti su više puta isticale da SAD ne poštuju međunarodno pravo, kao i da podrivaju autoritet organizacija, kao što je UN. Moskva je takođe više puta komentarisala optužbe o sajber-napadima,  ističući da dokazi za to ne postoje.

Ranije je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev izjavio da su postupci koje SAD smatraju nedopustivim za druge, prema doktrini Vašingtona o „poretku, zasnovanom na pravilima“ - u okviru njihovih ovlašćenja.

Prema rečima Patruševa, među takvim „ovlašćenjima" SAD su i vojne intervencije u durgim zemljama, kao i mešanje u njihove unutrašnje poslove.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala