Oko 30.000 Nikšićana i večeras u litiji sa slikom patrijarha Pavla /video/

© Foto : Marko KovačevićLitija u Nikšiću
Litija u Nikšiću - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Nikšiću se i večeras održala litija. Svi putevi su vodili ka Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog. U šetnji je učestvovalo oko 30.000 ljudi.

Veliki broj Nikšićana je, uprkos hladnom vremenu, prisustvovao molebanu koji je služen u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog i litiji koja je prošla uobičajenom maršutom. Litiju je predvodio arhimandrit Danilo Ljubotina iz Mitropolije zagrebačko-ljubljanske uz lokalno sveštenstvo i monaštvo. Besedio je sveštenik Obren Jovanović, sekretar Mitropolije crnogorsko-primorske, koji je kazao da su sveštene litije dale dimenziju više ne samo pravoslavlju, već čitavom svijetu i pokazao kako se na miran i dostojanstven način protestuje protiv nepravde.

„Ova sabranja i svešteni hod možemo naći samo u Jevanđelju“, kazao je Jovanović.

Sveštenik Miodrag Todorović poručio je da su na litijama zajedno i deca bjelaša i zelenaša, i četnika i partizana, i onih koji su bili na Golom otoku i onih koji su ih tamo poslali. Kako je rekao — mir nema cenu, u miru nema zlobe i zavisti, mir sabira i u njemu nema razbraćene braće.

Poželio je policiji koja obezbeđuje litije, braći, kako je rekao — u plavim uniformama zdravlje i sreću, da ih Bog blagoslovi i njihove domove i podari im dobro za dobro činjenje koje oni čine i zahvalio se što obezbeđuju da mirno narod prođe ulicama. I Jovanović i Todorović su potencirali da je mir od svega važniji, jer samo mir može donijeti slogu, blagostanje i sreću svima.

Litiji su prisustvovali i petorica momaka i jedna devojka koji su jutros u pet sati krenuli peške iz manastira Bijele kod Šavnika i prešli put od šezdesetak kilometara. Riječ je o Jovani Knežević, Milanu Roćenoviću, Željku Janjuševiću, Petru Božoviću, Radu Kneževiću i Jovanu Vukoviću.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala