Moskva: Rusija i Turska „na terenu" rešavaju situaciju u sirijskom Idlibu

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaTenk sirijske vojske na položajima u provinciji Idlib
Tenk sirijske vojske na položajima u provinciji Idlib - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija i Turska pokušavaju da „na terenu“ razreše situaciju u sirijskom Idlibu, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji se nalazi u poseti Latinskoj Americi.

„Mi smo u kontaktu sa turskim kolegama. Ranije smo sklopili sa njima sporazume, koji jasno propisuju režim zone deeskalacije u Idlibu, gde su se naše turske kolege obavezale da će razdvojiti opoziciju, koja sarađuje sa njima, od terorista Tahrir el Šam i Front al Nusra (terorističke organizacije, zabranjene u Rusiji). Nažalost, teroristi za sada 'caruju' u idlibskoj zoni. Zbog toga je neophodno ispuniti tu obavezu“, naglasio je šef ruske diplomatije.

Prema njegovim rečima, druga obaveza je formiranje zasebnog pojasa unutar idlibske zone deeskalacije, u kome neće biti nikvog naoružanja.

„To je takođe dogovoreno, ali taj cilj za sad nije postignut. U skladu sa nalozima predsednika Rusije Vladimira Putina i turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana, naša vojska rešava ta pitanja 'na terenu'“, objasnio je Lavrov.

Ministarstvo odbrane Turske je u ponedeljak saopštilo da su pet turskih vojnika i jedan civil poginuli prilikom napada sirijskih Vladinih snaga u Idlibu. Nakon toga, Erdogan je izjavio da je poginulo pet vojnika i troje civila.

List „Al Vatan“ je saopštio da je sirijska armija u utorak oslobodila 18 sela istočno od Sarakiba, u oblasti Abu Duhur, kao i dva sela zapadno od grada. Vojni izvor je, međutim, saopštio da se vojska nalazi na zapadu Sarakiba i da napada utvrđenja militanata u gradu.

Podsetimo, prema dogovoru predstavnika Rusije, Irana i Turske, koji je postignut u maju 2017. godine na pregovorima u Astani (sada Nursultan), u Siriji su formirane četiri zone deeskalacije.

Teritorija tri zone je tokom 2018. godine prešla pod kontrolu Damaska. Četvrta zona, koja se nalazi u provinciji Idlib i delovima susednih provincija Latakije, Hame i Alepa i dalje nije pod kontrolom sirijskih vlasti. Njen najveći deo drže teroristi Nusra fronta. Tamo su stalni sukobi militanata i vladinih snaga.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala