Legendarni holivudski glumac Kirk Daglas umro u 103. godini

© AP Photo / Chris PizzelloKirk Daglas sa sinovima Majklom i Piterom
Kirk Daglas sa sinovima Majklom i Piterom  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kirk Daglas, jedan od poslednjih živih glumaca zlatnog doba filmske industrije, poznat po svojim ulogama u filmovima poput „Spartaka“, umro je u 103. godini.

„Sa ogromnom tugom, moja braća i ja saopštavamo da nas je Kirk Dalas napustio danas u 103. godini života“, izjavio je glumac Majkl Daglas.

„Bio je svetska legenda, glumac iz zlatnog doba holivudskog filma koji je doživeo duboke i zlatne godine, humanitarac čija je posvećenost pravdi i idealima u koje je verovao postavila standarde kojem svi mi težimo“, dodao je on.

Stotrogodišnji glumac ostavio je za sobom 65-godišnju suprugu En Badens i sinove Majkla, Džoela i Pitera. Njegov najmlađi sin Erik preminuo je 2004. godine.

„Kirk je imao bogat život, ostavlja za sobom filmsku zaostavštinu narednim generacijma i biće zapamćen kao čuveni filantrop, koji je mnogo radio u javnosti i na donošenju mira planeti“, rekao je Majkl. „Dopustite da završim rečima koje sam mu uputio na njegov poslednji rođendan i koje će zauvek ostati istinite. Tata — toliko te volim i ponosan sam što sam tvoj sin“.

Sa više od 90 filmskih ostvarenja iza sebe, Daglas je jedna od najsjajnijih zvezda svetskog filma. Najpoznatiji je po ulogama u filmovima „20.000 milja pod morem“, u kom je ovekovečio lik Neda Landa, zatim ratnika Ejnara u „Vikinzima“ i Vinsenta Van Goga u biografskom filmu „Žudnja za životom“.

Iako je Daglas čak tri puta nominovan za Oskara između 1950. i 1957. godine, nije osvojio nijednu statuu.

Počasnog Oskara dobio je 1996. godine za doprinos filmskoj zajednici.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala