Kremlj: Moskva odavno predlagala Vašingtonu dijalog o kontroli naoružanja

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaKremlj, Moskva
Kremlj, Moskva - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je odavno predlagala Sjedinjenim Američkim Državama kontakte za razmatranje kontrole naoružanja i biće zadovoljna ako do njih dođe, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Odgovarajući na pitanje na kom nivou bi mogli da se održe pregovori između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država o kontroli naoružanja i koliko brzo bi mogli da se održe, Peskov je rekao da Rusija odavno pokušava da inicira početak takvih kontakata.

„Rusija odavno predlaže američkim partnerima da to urade. Ako se to dogodi, bićemo zadovoljni“.

On je istakao da zasad nema konkretnih datuma niti informacija o nivou pregovora.

Ranije je pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajan najavio skori početak pregovora sa Rusijom o kontroli naoružanja. Trenutno je jedini sporazum o ograničavanju naoružanja između Moskve i Vašingtona START-3. Prošle godine Sjedinjene Američke Države su se povukle iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

O Putinovoj inicijativi za sastanak lidera Saveta bezbednosti UN

Peskov je istakao i da Kremlj samo od Vašingtona i Londona nije dobio odgovor na ideju predsednika Rusije Vladimira Putina da se održi samit lidera stalnih članica Saveta bezbednosti UN.  

Predsednik Putin je na petom Svetskom forumu sećanja na Holokaust u Izraelu predložio da se sazove sastanak lidera država-stalnih članica SB UN — Rusije, Kine, Amerike, Francuske i Velike Britanije — i izjavio da Rusija namerava da bez odlaganja „uputi odgovarajuće poruke liderima ’petorke‘“. Pisma sa detaljnim opisom Putinovog plana o samitu „petorke“ prosleđena su državama-stalnim članicama Saveta bezbednosti UN 24. januara.

Peskov je ranije rekao da su inicijativu već podržale Kina i Francuska.

Britanska ambasadorka u Moskvi Debora Bronert saopštila je da će Velika Britanija proučiti mogućnost učešća na ovom sastanku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala