Kina smanjuje carine na uvoz robe iz Amerike

© AP PhotoKontejneri u šangajskoj luci
Kontejneri u šangajskoj luci  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo finansija Kine saopštilo je da će Peking prepoloviti carine na robu vrednu 75 milijardi dolara uvezenu iz Sjedinjenih Američkih Država.

Ministarstvo je saopštilo da smanjenje treba da stupi na snagu 14. februara i izrazilo nadu za dalju saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama kako bi se konačno ukinule sve dažbine u bilateralnoj trgovini.

„Počevši od 14. februara, carine na (američku) robu, koje su 1. septembra 2019. povećane za 10 odsto, biće smanjene na 5 odsto, dok će carine na (američku) robu koje su porasle za pet odsto biti spuštene na 2,5 odsto“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo je takođe izrazilo nadu da će Peking i Vašington uspeti da ispune svoje obaveze u okviru nedavno postignutog trgovinskog sporazuma, ojačaju poverenje na tržištu, razviju bilateralne trgovinske i ekonomske odnose, kao i da doprinesu globalnom rastu ekonomije.

Kina i SAD su 15. januara ušle u prvu fazu trgovinskog sporazuma, koji se smatra velikim očekivanim prvim korakom u okončanju trgovinskog rata između dve ekonomske supersile, koji je doveo do toga da obe strane pretrpe ekonomske gubitke od nekoliko milijardi dolara i izazvalo zabrinutost zbog usporenog globalnog rasta.

Dogovorom je predviđeno da Kina u naredne dve godine kupi američku robu u vrednosti od oko 200 milijardi dolara u četiri industrije.

Sporazumom je predviđeno da Kina kupuje energiju u vrednosti od 50 milijardi dolara, zatim poljoprivredne proizvode u vrednosti od 40 milijardi i usluge u iznosu od 35 do 40 milijardi dolara.

Trgovinski rat je izbio u junu 2018. godine, kada su SAD uvele prvi krug carina na kineski uvoz, što je navelo Peking na kontrareakciju. Carine su uvedene na kinesku robu vrednu na desetine milijardi dolara, uključujući odeću, igračke, telefone i laptopove. Takođe među kompanijama koje su se našle pod pritiskom bio je i kineski tehnološki gigant „Huavej“. Sredinom 2019. godine, Peking i Vašington započeli su razgovore kako bi pokušali da okončaju trgovinski spor.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala