Kako zaraditi na simbolima SAD i Izraela kad živite u Iranu

© REUTERS / WANA NEWS AGENCYDemonstranti pale zastave Izraela i SAD na protestu u Teheranu
Demonstranti pale zastave Izraela i SAD na protestu u Teheranu - Sputnik Srbija
Pratite nas
U iranskom gradu Homejn (325 km jugozapadno od Teherana) nalazi se mala kompanija „Diba Parčam Homeini“ koja se bavi proizvodnjom zastava. Najpopularnije su „neprijateljske“ zastave Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Izraela — Iranci ih često kupuju kako bi ih spalili.

Kako je vlasnik fabrike Hasem Handžani objasnio u intervjuu za Sputnjik, za mesec dana fabrika proizvede do 3.000 zastava.

„Naša kompanija proizvodi različite vrste zastava već tri godine: nacionalne, verske, zastave kompanija i stranih država“.

Postoje i vrhunci sezone kada se američke i izraelske zastave posebno dobro prodaju i u ogromnim količinama: pre proslave Dana islamske revolucije, za Dan Kudsa, godišnjice zauzimanja „špijunskog gnezda“ (američke ambasade) itd. Glavni kupci zastava su vladine agencije: gradska kuća, ministarstva, državni fondovi i hoteli.

A post shared by diba parcham khomeyn (@diba_parcham_khomeyn) on

Handžani ističe da je profit od prodaje „neprijateljskih“ zastava uvek dobar. Prema njegovim rečima, cene zastava variraju u zavisnosti od njihove namene. Postoje takozvane „vertikalne zastave“, koje se postavljaju na zgrade, mostove i druge građevine.

Druga grupa su „zastave-stolnjaci“, koje se koriste za razne konferencije, sastanke itd.

„Postoji i treća grupa zastava koje proizvodimo za demonstracije i šetnje. Svaka grupa zastava ima svoje razmere, tako da je teško govoriti o nekoj konkretnoj ceni. Ali mogu da kažem da cene državnih zastava variraju između 10 i 15 hiljada tumana (oko 1 dolar)“.

Vlasnik fabrike zna da se većina „neprijateljskih“ zastava pali tokom demonstracija, ali se nada da će se situacija u svetu promeniti.

„Nadam se da će doći dan kada će ljudi živeti u prijateljstvu, miru i harmoniji jedni sa drugima. Nadam se da Sjedinjene Američke Države i Engleska neće suditi iranskom narodu zbog paljenja njihovih nacionalnih zastava i pokušati da se same stave u njihov položaj.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala