Gruško: Bregzit prilika za nove odnose Rusije i Britanije

© REUTERS / TOBY MELVILLEPristalica "bregzita" u Londonu nosi plakat na kome piše "Doviđenja EU!"
Pristalica bregzita u Londonu nosi plakat na kome piše Doviđenja EU!  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bregzit je prilika da se rusko-britanski odnosi ponovo razmotre, i da se izađe iz okvira dosadašnjih tema, tako da će dve strane imati mnogo posla, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško.

„Moskva je spremna da zaključi sporazume sa Britanijom nakon njenog napuštanja Evropske unije, i to je objektivna realnost. Bez pravne baze je nemoguće održati odnose“, naglasio je Gruško.

Diplomata je dodao da Bregzit predstavlja novu etapu u rusko-britanskim odnosima, koji se ne mogu razvijati u uslovima pravnog vakuuma i nedefinisanosti, te da će to pitanje pre ili kasnije morati da se reši pregovorima.

© REUTERS / SIMON DAWSONProslava bregzita u Londonu
Gruško: Bregzit prilika za nove odnose Rusije i Britanije - Sputnik Srbija
Proslava bregzita u Londonu

Velika Britanija je 31. januara ove godine u 23 časa napustila Evropsku uniju, okončavši time proces koji je trajao tri i po godine. Nakon Bregzita počinje prelazni period, u toku koga Londonu predstoje dogovori sa drugim državama o formama saradnje u svim oblastima. Odnosi Moskve i Londona su se pogoršali u poslednjih nekoliko godina zbog „slučaja Skripalj“.

U engleskom gradu Solsberiju su 04. marta 2018. godine, prema tvrdnjama britanskih vlasti, otrovani bivši oficir Glavne obaveštajne uprave (GRU) Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija, što je dovelo do velikog međunarodnog skandala.

London smatra da je u trovanje Skripalja supstancom A-234 umešana i Rusija, što Moskva kategorički poriče. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je u maju 2018. godine izjavio da se pitanje Skripalja poteže bez bilo kakvih dokaza o krivici Rusije. Britanska strana nije dostavila nikakve dokumente o istrazi i nije dozvolila medijima da kontaktiraju sa Skripaljem.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala