„Global tajms“ opovrgao vest o smrti lekara koji je prvi upozorio na koronavirus

© REUTERS / CHINA DAILYLekari leče pacijenta sa upalom pluća uzrokovanom novim koronavirusom u bolnici u kineskom Vuhanu
Lekari leče pacijenta sa upalom pluća uzrokovanom novim koronavirusom u bolnici u kineskom Vuhanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kineski list „Global tajms“ opovrgao je svoju informaciju da je lekar iz Vuhana, koji je među prvima pokušao da upozori javnost na mogućnost epidemije koronavirusa, zbog čega je bio optužen za širenje lažnih informacija, umro, navodeći da se nalazi u kritičnom stanju.

List je ranije objavio da je Li Venlijang umro od posledica koronavirusa, ali je potom precizirao, na osnovu podataka Centralne bolnice Vuhana, da je na intenzivnoj terapiji.

„On je u kritičnom stanju. Prema nekim informacijama njegovo srce je prestalo da kuca u 16 časova i 30 minuta (po moskovskom vremenu). Potom mu je pružena pomoć“, navodi list na zvaničnom nalogu na Tviteru.

Doktor Centralne bolnice u Vuhanu Li Venlijang 30. decembra je pisao kolegama na socijalnoj mreži „Vičet“ da je potvrđeno sedam slučajeva koji su se zarazili koronavirusom SARS na pijaci morske hrane „Huanan“.

Međutim, lekar nije znao da se radi o novom tipu koronavirusa 2019-nCoV.

Njegova objava se viralno širila kineskim društvenim mrežama, jer se sve više ljudi plašilo nove epidemije izazvane SARS-om.

Međutim, Li i još sedam lekara, koji su na društvenim mrežama podelili vesti o epidemiji koja se širi, pozvani su u policiju u Vuhanu. Oni su upozoreni da više ne šire „lažne izjave na Internetu“, koje mogu ozbiljno ugroziti društveni poredak.

Kineske vlasti su 31. decembra obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhanu, u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti — to je koronavirus 2019-nCoV.

Prema najnovijim podacima Centra za naučne i inženjerske sisteme Univerziteta „Džon Hopkins“, koji koristi podatke Svetske zdravstvene organizacije i kineskih zdravstvenih institucija, do sada je od novog koronavirusa umrlo više od 560 osoba, a više od 28.000 je zaraženo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala