Crna Gora ne posustaje: Sa krstom i ikonom više desetina hiljada ljudi na debelom minusu /video, foto/

© Foto : Veselin DragašLitija u Pljevljima
Litija u Pljevljima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nastavljaju se litije u Crnoj Gori. S obzirom da se radi o radnom danu, na opšte iznenađenje — opet je izašao veliki broj ljudi. Masovno su izašli u Bijelom Polju, Pljevljima, Nikšiću, Kotoru, Baru i, naravno, u Podgorici. Prema nekim procenama, i večeras je na ulicama crnogorskih gradova šetalo više desetina hiljada ljudi.

Podgorica

U Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici održan je moleban za odbranu svetinja, a kasnije je gradskim ulicama održana litija sa omoforom i krstom Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca. Prisutnima se obratio i mitropolit Amfilohije.

Nikšić

Veliki broj Nikšićana je, uprkos hladnom vremenu, prisustvovao molebnu koji je služen u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog i litiji koja je prošla uobičajenom maršutom. Litiju je predvodio arhimandrit Danilo Ljubotina iz Zagrebačko – ljubljanske mitropolije uz lokalno sveštenstvo i monaštvo. 

Bijelo Polje

Litija od Crkve Svetih apostola Petra i Pavla (zadužbina kneza Miroslava), do Crkve Svetog Nikole u Nikoljcu.

Berane

Po jako hladnom vremenu verni narod Berana i večeras je još jednom pokazao da je istrajan u odbrani svojih svetinja, a broj učesnika i večeras se kretao oko 20.000 vernika, što je postalo uobičajeno, kazao je za Radio Svetigoru, jeromonah Evstatije sabrat manastira Đurđevi Stupovi.

Pljevlja

U Pljevljima je i večeras održana masovna litija. Na čelo vernika je stao vladika Mileševski Atanasije.

Kotor

Nakon Molebna Presvetoj Bogorodici u Crkvi Svetog Nikole, Kotorani su dostojanstveno litijom kroz grad, još jednom poručili: Ne damo svetinje!

Sabranima se pastirskim slovom obratio protojerej-stavrofor Gojko Perović, rektor Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog koji je kazao da Zakon o slobodi veroispovjesti deli ljude, deli hrišćane, deli Kotorane…

„Zakon o slobodi veroispovesti, ako bi se ne daj Bože počeo sprovoditi, a neće, prosto bi polomio Ustav Crne Gore na nekoliko mesta, da nema te risanske bolnice, koja bi ga zakrpila”, ocenio je protojerej-stavrofor Gojko Perović.

Herceg Novi

Večerašnji moleban i litija okupili su brojne Novljane.  Moleban je služen u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj. Đakon Jovan Vasić je istakao da litije i krsni hodovi nisu ništa drugo već hodočašće svetinjama, ništa manje sveto hodočašće od onoga koji je odlazak u Svetu zemlju.

Bar

Barani su i večeras masovno izašli na litiju.

Mojkovac

Litija od Crkve Svete Blagovijesti u Poljima do Hrama Hristovog Roždestva u Mojkovcu.

Žabljak

Uprkos mećavi i niskim temepraturama

Plužine

Nakon molebna koji je služen u Crkvi Svetog Jovana Krstitelja, Pivljani su u litiji prošli ulicama Plužina predvođeni plužinskim parohom o. Miroslavom Mihailovićem i igumanima Pivskog manastira, o. Jeftimijem Škuletićem, i manastira Zagrađe, o. Lazarem.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala