Austrijski OMV ne očekuje skoru obnovu izgradnje „Severnog toka 2“

© AP Photo / Hans PunzZgrada austrijskog naftnog giganta OMV AG
Zgrada austrijskog naftnog giganta OMV AG - Sputnik Srbija
Pratite nas
Austrijski energetski koncern OMV, koji je partner projekta „Severni tok 2“, ne očekuje obnovu gradnje gasovoda u skorije vreme, izjavio je direktor OMV Rajner Zele.

„Kompanija operator projekta ’Severni tok 2‘ radi na planu, ali još nije spremna da ga predstavi. Ne mislimo da će u skorije vreme izgradnja gasovoda biti obnovljena“, izjavio je prvi čovek OMV.

Izgradnja gasovoda „Severni tok 2“

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji je ukupni kapacitet 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke.

Projekat realizuje kompanija „Nord strim 2 AG“, čiji je jedini vlasnik „Gasprom“. Projekat sufinansiraju i evropski partneri „Gasproma“ — „Šel“, OMV, „Anži“, „Uniper“ i „Vinteršal“.

Protiv realizacije gasovoda je nekoliko država, a naročito Ukrajina, koja se plaši gubitaka prihoda od ruskog goriva, i Sjedinjene Američke Države, koje imaju ambiciozne namere za izvoz svog gasa u Evropu. Osim toga, Letonija, Litvanija i Poljska smatraju da je ovo politički projekat.

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je 20. decembra budžet za odbranu za 2020. godinu, koji, između ostalog, predviđa sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“ i „Turski tok“. SAD su zahtevale od kompanija koje polažu cevi gasovoda da odmah zaustave izgradnju. Švajcarska kompanija „Olsiz“ praktično je odmah objavila obustavu radova na polaganju cevi „Severnog toka 2“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala