Amerika danas počinje veliki špijunski rat protiv Kine

CC0 / Pixabay / Bezbednost
Bezbednost - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američke vlasti su pokrenule opsežnu akciju s ciljem da se osujete kineske špijunske operacije protiv SAD u koje je, prema pisanju Rojtersa, uključena velika grupa kineskih zvaničnika, poslovnih ljudi i profesora.

Prema dostupnim informacijama — američke vlasti su samo u 2019. godini uhapsile i proterale dvojicu kineskih diplomata koji su nedozvoljeno ušli u jednu vojnu bazu u Virdžiniji i zatvorili po jednog bivšeg službenika CIA i Vojno-bezbednosne agencije zbog špijunskih aktivnosti povezanih sa Kinom.

Američki državni tužilac Vilijam Bar, direktor FBI Kristofer Rej i šef američke kontraobaveštajne službe Vilijam Evanina govoriće na konferenciji u Vašingtonu o američkim nastojanjima da se osujete kineske „ekonomske malverzacije“ u koje spadaju špijuniranje i krađa američkih tehnoloških i naučnih tajni.

Rojters izveštava da su pokušaji Kine da se domogne američkih tehnoloških dostignuća, koja obuhvataju i vojne tajne, i medicinska istraživanja, veoma obimni i agresivni, ali da su američki zvaničnici 2018. godine uzvratili tek standardnim kontramerama protiv ovih kineskih aktivnosti.

„Kineska krađa američkih trgovinskih tajni koštala je našu naciju otprilike između 300 i 600 milijardi dolara na godišnjem nivou“, izjavio je uoči današnje konferencije u Vašingtonu šef američke kontraobaveštajne službe Vilijam Evanina.

Kina: Optužbe su neosnovane

Kineska ambasada u Vašingtonu odbacila je američke optužbe i ocenila ih kao „potpuno neosnovane“.

„Naša razmena, između kineskog i američkog naroda, vodi ka boljem uzajamnom razumevanju dva naroda i koristi fundamentalnim interesima naše dve zemlje“, ocenjeno je u kineskom saopštenju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala