Ambasadorka okom, vlast u Crnoj Gori skokom — zašto je policija promenila odluku o litijama

© Sputnik / Dejan SimićGrađani i sveštenstvo se pripremaju za litiju
Građani i sveštenstvo se pripremaju za litiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iznenadni preokret u stavu Uprave policije Crne Gore, koja je jutros saopštila da će ipak nastaviti da obezbjeđuje litije u skladu sa zakonom, neki tumače kao rezultat političkog pritiska međunarodnog faktora u Crnoj Gori, po sistemu — „gde ambasadori okom, tu vlast skokom“.

Nakon što je ambasadorka Velike Britanije u Podgorici Alison Kemp, komentarišući vijest kako je „čula“ da policija više neće obezbjeđivati litije, putem Javnog servisa poslala jasnu poruku da je „država dužna da osigura bezbjednost svojih građana i da zaštiti njihova osnovna prava“, vlast je očigledno odustala od plana da povuče policiju sa crnogorskih ulica, i to u momentu kada na njima protestuju na stotine hiljada građana.

Policija momentalno odgovara na mig ambasadorke

S obzirom na to da su mnogi analitičari najavu policije da više neće obezbjeđivati litije SPC protumačili kao poruku da predsednik Milo Đukanović želi da izazove sukobe u Crnoj Gori, ovakav jednokratni „izlet“ Uprave policije se može posmatrati i kao probni balon kojim je režim u Podgorici pokušao da opipa puls međunarodnih centara moći u slučaju da krene u radikalizaciju prilika.

Negativan odgovor je ovog puta stigao ekspresno, i to od jednog od ključnih NATO „partnera“ — Londona. Zbog toga i ne čudi da je od jutros jedan od glavnih komentara na društvenim mrežama — „Alison Kemp okom, Uprava policije skokom“, kao aluzija na momentalno reteriranje režima nakon sinoćnog saopštenja ambasadorke Ujedinjenog Kraljevstva.

„Ne znaju gdje udaraju“

Okolnost da je Uprava policije za manje od 24 sata napravila zapanjujući obrt i odlučila da ipak nastavi sa obezbjeđivanjem litija analitičar Boško Vukićević tumači kao pokazatelj ukupne agonije i beznađa u kom se nalazi crnogorski režim.

„Nakon jučerašnjeg šokantnog i prilično ljutitog saopštenja, u kom je iznijela svoje čvrste razloge za odustajanje od obezbjeđivanje litija, Uprava policije je danas sve te sopstvene argumentacije odlučno pobila, demantovala samu sebe, i dosjetila se da je ipak njen primarni zadatak ’sigurnost države, bezbjednost građana i ostvarivanje demokratskih prava svakog pojedinca‘. Suvišno je napominjati da bi u bilo kojoj evropskoj zemlji ovako ekspresno demantovanje samog sebe, to jest — pobijanje tako važne prethodne odluke, sa sobom nosilo i pitanje odgovornosti direktora Uprave policije“, kaže Vukićević za Sputnjik.

Ovaj analitičar dodaje da ovakvi, kako kaže, šokantni preokreti i trileri u institucijama režima trenutno zaslužuju samo jedan komentar, a to je da „oni više ne znaju gdje udaraju“.

„Panika prouzrokovana ustajanjem slobodne i većinske Crne Gore je izgleda tolika da vlasti nemaju više bilo kakav jasan plan ili strategiju, već se sve ključne odluke donose u stanju konstantne improvizacije, označavajući tako posljednji period sopstvene vladavine kao krajnje haotičan“, ocjenjuje Vukićević.

Pukotine u vlasti i policiji

Naš sagovornik takođe nema dilemu da je preokret u jutrošnjem saopštenju UP prije svega rezultat „povinovanja međunarodnom pritisku“, nakon istupa ambasadorke Velike Britanije, koja je podvukla da je država dužna da zaštiti svoje građane.

„Takav direktan i nedvosmislen stav ujedno predstavlja i poruku za crnogorsku vlast da ne smije da zaigra na kartu nereda, i da odustane od nasilnog rešavanja krize, to jest — od solucije koju je vlast evidentno preferirala“, smatra Vukićević, dodajući da preokret u saopštenju UP u ovom slučaju može značiti i stvaranje dubokih pukotina u okviru režima.

„Te pukotine mogu biti na relaciji Đukanović-Marković, kao i između samih starješina crnogorske policije. Još juče je bilo jasno da je veliki dio policijskog sastava bio ogorčen odlukom da se više ne obezbjeđuju litije“, kaže naš sagovornik, koji to vidi kao „školski primjer“ šta se dešava kad vlast počne da gubi podršku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala